tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Hygge, noul ingredient danez din reţeta fericirii. Cuvântul despre care începe să vorbească o planetă întreagă

Hygge, noul ingredient danez din reţeta fericirii. Cuvântul despre care începe să vorbească o planetă întreagă

6 sep 2016 comentarii

Danezii sunt cei mai fericiţi şi mulţumiţi oameni din lume, potrivit studiilor. Dar care sunt principalii factori care duc la această stare generală de fericire?

Mulţi spun că fericirea vine din arta confortului, a plăcerilor simple şi a unui trai bun. 
 
În Danemarca, vei auzi foarte des cuvântul hygge, pronunţat "hue-guh" şi de obicei tradus prin cuvântul "confort". Dacă abia acum ţi-a ajuns la urechi, află că se va întâmpla tot mai des. Pentru că deşi nu este un termen nou pentru danezi, la nivel internaţional abia a fost descoperit şi toată lumea a început să vorbească despre ingredientul secret din reţeta daneză a fericirii.
 
Hygge este legat etimologic de cuvântul "îmbrăţişare" şi este asociat cel mai des cu o cacao cu lapte şi o lumânare parfumată într-o seară rece şi ploioasă sau cu o plimbare pe bicicletă într-o seară caldă de vară. Este despre a crea o atmosferă plăcută, despre a te bucura de tot ce ţi-e drag, despre a sta în jurul mesei şi a vorbi de lucuri simple şi frumoase alături de oameni plăcuţi.
 
Jeppe Trolle Linnet este expert în hygge. A publicat primul studiu despre hygge acum cinci ani, iar de atunci este intervievat mereu de jurnaliştii danezi, mai ales în perioada Crăciunului, când hygge contează mai mult ca oricând pentru locuitorii Danemarcei, notează The Guardian.
 
 
Linnet spune că atunci când intră într-un bar, într-un restaurant, caută orice are legătură cu hygge, un cuvânt nu tocmai uşor de tradus, care vorbeşte, în opinia sa, despre calitatea unui loc, a oamenilor care-i trec pragul, despre apropierea dintre ei, toate acestea fiind preţuite de danezi mai presus de orice.
 
"Candele, lumină, acel sentiment că mobila din localul respectiv a trecut prin atâtea locuri şi are atâtea poveşti de dezvăluit. Scaunele sunt ca dintr-un vechi cinema. Unde probabil cineva se cunoştea cu cineva. Privindu-le, simţi că oamenii sunt automat conectaţi cu cineva, că sociabiliatea defineşte locul, chiar şi atunci când nicio persoană nu se află înăuntru", spune Linnet, descriind un restaurant definit de hygge.
 
Cinci cărti despre hygge vor ajunge in această toamnă pe rafturile librăriilor: The Little Book of Hygge de Meik Wiking, The Book of Hygge de Louisa Thomsen Brits, The Art of Hygge, How to Hygge sau Hygge: A Celebration of Simple Pleasures, Living the Danish Way.
 
"Este noul negru", spune, zâmbind, la rândul ei,  Agnete Wulff. Soţul său, Poul, este proprietarul Wulff & Konstali Food Shop, care în Danemarca are reputaţia de cel mai hygge loc unde poţi lua mic-dejunul şi degusta popularul tebirke, un produs de patiserie făcut cu unt, zahăr şi seminţe de mac. 
 
 
Agnete spune că hygge a contat cel mai mult când au luat hotărârea de a deschide acest bistro la subsol, acum 14 ani.  Interesul la nivel internaţional pentru hygge este destul de recent, spune aceasta. "Trăim o viaţă stresantă, toată lumea este foarte ocupată. Este important aşadar orice moment de confort. Oamenii uită să se relaxeze, să comunice, să se simtă bine. De exemplu, când am mers în Londra, totul era despre alcool şi cumpărături", povesteşte aceasta.
 
"Hygge este despre când te răsfeţi singur/ă. Despre când te apropii de oameni. Este despre mâncare bună", spune Agnete. "Suntem foarte mândri de acest cuvânt. Toată lumea zâmbeşte când spui hygge", adaugă Poul.
 
Locuri precum Wulff & Konstali şi Bang & Jensen şi-au perfecţionat arta oferirii hygge la comandă pentru locuitorii ocupaţi din Copenhaga, făcând din acest oraş cel mai bun loc pentru expaţi şi turişti, unde pot experimenta acest brand particular al Danemarcei, despre calm şi caldură sufletească. 
 
Brunch-ul este probabil cel mai "instagramat" în oraş când vine vorba de hygge: bacon, ouă, terci, fructe şi alte bunătăţuri aranjate în mici boluri ceramice pe un placaj de lemn.
 
Rareori hygge este despre discuţii legate de politică sau despre ceva controversat. Pentru lucrurile neplăcute există uhyggelig, care nu înseamnă incomod, ci infricoşător.
 
Danezii vorbesc despre hygge la fel cum italienii vorbesc despre mâncare. Poate acesta este motivul pentru care, în cartea sa, Wiking, directorul executiv al Happiness Research Institute din Copenhaga, a propus hygge ca "ingredientul uitat din reţeta daneză pentru fericire".
 
Acesta este motivul, alături de egalitate socială şi bunăstare, pentru care danezii sunt cei mai multumiţi oameni din lume, an după an, în numeroase studii.
 
 
 
 
 

hygge danemarca