tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Incursiune în Campania, Italia – Tărâmul vinurilor albe excepţionale

Incursiune în Campania, Italia – Tărâmul vinurilor albe excepţionale

3 aug 2017 comentarii

Campania antică: acesta era locul de joacă al elitei romane. Găzduieşte oraşul Napoli, zone de coastă uimitoare şi locul de naştere al pizza, precum şi creatorul de Limoncello şi faimoasa Mozzarella di Bufala.

Toate aceste delicii culinare sunt contribuţii minunate la cultura italiană, dar în interiorul acestei zone dens populate este cea mai importantă bijuterie ascunsă a regiunii, un mozaic de vinuri unice.

Ca în toate regiunile italiene, atât vinuri roşii, cât şi albe sunt fabricate în Campania. Cel mai popular roşu este Taurasi, obţinut din struguri Aglianico. Aceste vinuri roşii pot fi destul de scumpe, dar merită cu siguranţă preţul, din strugurui cultivaţi în soluri vulcanice, care ne oferă un vin încărcat de taninuri, plin de note de cafea, zmeură, cireşe şi un pic de fum.

Vinurile albe produse în Campania sunt unele dintre cele mai interesante vinuri albe din toată Italia. Mai jos sunt câteva dintre acestea, destul de accesibile, pe care nu trebuie să le rataţi.

Falanghina

Vinul Flanerian se spune că este cel mai renumit vin din Roma antică, cu struguri Falanghina ca ingredient cheie. Cu mult timp înainte, vinul era închis la culoare şi putea fi sec sau dulce, în funcţie de preferinţe, şi avea capacitatea de a fi îmbătrânit aproape douăzeci de ani. Astăzi, Falanghina este un vin foarte diferit, fabricat în Falanghina di Sannio DOC, situat la est de Napoli. Aceste vinuri sunt incredibil de revigorante, cu o aciditate ridicată, în care întâlneşti note de lamâie, citrice, mere şi pere. Aceste vinuri sunt cel mai adesea neprelucrate şi sunt fermentate şi îmbătrânite în recipiente din oţel inoxidabil.

Fiano

Spre deosebire de Falanghina, vinul Fiano nu este la fel de puternic. Te întâmpină cu o culoare aurie, cu note uşoare de migdale, condimente şi fructe tropicale. În timp ce sunt mai bogate decât Falanghina, aceste vinuri păstrează încă o aciditate strălucitoare.

Există cincisprezece zone DOC în Campania (Falanghina are una) şi patru DOCG-uri, una dedicată strugurilor Fiano, Fiano Di Avellino. Aici veţi găsi cea mai pură variantă a vinului şi preţul este unul bun, asemănător cu cel al unui Falanghina. Dincolo de DOCG, Fiano devine puţin mai slab, evitând notele de migdale pentru cele citrice, dar rămâne în continuare un vin foarte bun.

Greco Bianco

Greco este considerat a fi un soi de struguri vechi de 2000 de ani. În anii 1990, când profilarea ADN-ului a fost utilizată pentru a identifica originea strugurilor din întreaga lume, familia de struguri greco era prea veche pentru a obţine o sursă. Ştiind asta, grecii au adus o mulţime de viţă de vie din patria lor şi le-au plantat peste tot în sudul Italiei. Producătorii vinicoli italieni au început să ofere respect importatorilor vechi denumind familia Greco Bianco.

Strugurele Greco Bianco se găseşte şi în alte regiuni din sud, cum ar fi Puglia şi Calabria, dar cel mai prezent este în Campania. Are chiar propriul DOCG (unul din cele patru). În şi în jurul oraşului Tufo, situat în provincia Avellino - aceeaşi zonă ca Fiano DOCG - Greco Di Tufo încorporează caracteristicile vinurilor menţionate mai sus ducându-le la un alt nivel. Tufo nu este doar numele comunei, ci şi solul care se găseşte în această zonă, un lut aproape roşu, care se desprinde foarte uşor, permiţând producerea drenajului natural.

Rezultatul acestui sol este un vin care este adesea comparat cu Viognier francez. Cu o culoare aurie închisă, acest vin are o doză bună de minerale, împreună cu note de caramel. Aceste vinuri albe sunt cel mai bine consumate când sunt tinere, datorită tendinţei lor de a se oxida în timp. Această oxidare ar putea adăuga de fapt structură şi complexitate vinului când se află în mâinile specialiştilor, dar trebuie să aveţi încredere în producător pentru a găsi unul dintre aceste vinuri oxidate extraordinare.

În afara lui Tufo DOCG, Greco Bianco mai poate fi găsit şi în alte zone, mai ales în DOC Aversa la nord, unde strugurii sunt denumiţi Aspirinio. 

vin alb