tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Kaiseki, cea mai fină şi sofisticată experienţă culinară din lume

Kaiseki, cea mai fină şi sofisticată experienţă culinară din lume

14 nov 2016 comentarii

Când spui Kyoto, automat spui şi kaiseki, o experienţă culinară pe care trebuie să o încerci măcar o dată în viaţă.

Dar ce este de fapt kaiseki?

Pentru un necunoscător ar putea să însemne o cină cu mai multe feluri de mâncare japoneză, aranjate pe farfurii frumoase. Greşit. Pentru un japonez este cea mai meticuloasă masă a zilei, servită în cel mai rafinat mod posibil şi una dintre cele mai scumpe din lume.

Pentru maeştrii bucătari care o pregătesc kaiseki este întruchiparea omotenashi care înseamnă ospitalitate din toată inima, notează CNN.

Pilonul pe care este construită îl reprezintă respectul faţă de client şi faţă de preparate. Kaiseki e despre a te face să te simţi special. Pentru un chef nu există alt stil decât excelenţa în fiecare detaliu. Experţii care prepară aceste mese străbat pădurile şi urmăresc râurile pentru cele mai bune şi proaspete ingrediente.

Kaiseki îşi are originea undeva în vremurile de început ale nobilimii. Preparatele care compun o astfel de masă pot varia, dar cele de bază sunt:

 - Sakizuke, aperitiv servit cu sake
 - Nimono, preparat fiert la foc mic
 - Mukozuke,  sashimi (carne feliată crudă) 
 - Hassun, preparat cu ingredientele sezonului
 - Yakimono,  grătar (carne, peşte vegetale)
 - Hanmono sau shokuji, orez.
 
Cheful este cel care decide ordinea în care sunt servite. Desertul şi ceremonia ceaiului matcha reprezintă finalul acestei unice experienţe a gustului.
 

 

 

kaiseki kyoto japonia