tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Locul unde Anthony Bourdain nu ar mânca niciodată. Sfaturi de la gazda Parts Unknow
COOL

Locul unde Anthony Bourdain nu ar mânca niciodată. Sfaturi de la gazda Parts Unknow

4 iul 2016 comentarii

Anthony Bourdain, gazda programului Parts Unknow de la CNN, este omul care nu spune niciodată nu mâncării, însă există un loc unde nu-şi doreşte niciodată să ia masa: în avion.

Într-un interviu recent acordat celor de la Bon Appetit, Anthony Bourdain vorbeşte despre regulile pe care le respectă atunci când călătoreşte, dar şi despre mesele favorite.   

Spicy noodles reprezintă cea mai bună mâncare pe care a savurat-o recent, povesteşte Bourdain, iar una dintre preferate este laksa, din Borneo. Sunt anumite mâncăruri pe care trebuie să le savurezi chiar din locul de unde provin: supa vietnameză de noodles de la Huế, laksa, orezul cu pui din Singapore sau mapo dofu de la Chengdu, în Szechuan. Şi oricând un autentic sandviş cu pastramă de la New York, spune el.

Când se întoarce acasă dintr-o călătorie, mărturiseşte că-i place să mănânce tot ce găteşte fiica sa, iar dacă trebuie să gătească el, merge oricând pe varianta linguine cu sos alb şi scoici. 

Anthony Bourdain nu comandă niciodată mâncare în avion, pentru că, spune el, nimeni nu s-a simţit bine după ce a mâncat în timpul zborului. "Cred că oamenii mănâncă într-o aeronavă pentru că se plictisesc. Mie îmi place să ajung într-un loc nou şi să-mi fie foame. Iar dacă este vorba de un zbor foarte lung, doar atunci comand brânză", povesteşte cheful american.

Realizatorul TV bea două căni de cafea în fiecare dimineaţă, mai slabă şi dulce, într-un pahar de carton. Recunoaşte că nu-i place să aştepte după ea şi o cumpără de unde e coada mai mică. Este o băutură, nu un stil de viaţă, spune el. 

Când ajunge prima oară într-un oraş, pentru a-i lua pulsul, merge mai întâi în piaţa centrală, dimineaţa devreme, pentru că aşa află ce e de sezon, ce se vinde şi îşi dă seama cam ce mâncare trebuie să găseşti în oraş.

Nu bea niciodată la hotel, ci află unde beau cei care lucrează la hotel. Atunci când străbate străzile cu mâncare, se ghidează după anumite reguli. De exemplu, dacă te afli în Singapore şi sunt două localuri unde se vinde pui cu orez şi la unul dintre ele coada este uriaşă, atunci într-acolo trebuie să te îndrepţi. Dacă e coada mare, dar nu formată din localnici, e semn că trebuie să mergi mai departe.  

Anthony Bourdain este întotdeauna tentat să aducă şuncă autentică din Spania şi brânză cât mai puturoasă din Franţa. 

La room service nu apelează decât la micul dejun, pentru cafea si croissante. Altfel, preferă să mănânce în oraş ca să nu fie dezamăgit.

Bourdain spune că sunt ţări unde străinii te invită mereu în casele lor. Spre exemplu, în Teheran, doar pentru ca eşti american vei fi invitat la cină.

I-ar plăcea însă cel mai mult să ajungă în Afganistan, este un loc unde nu a fost.

Ce nu ar încerca? Salata, dacă este într-un oraş unde apa nu e tratată. Însă dacă o stradă este aglomerată şi se serveşte o carne misterioasă pe care toată lumea o mănâncă, spune că o va încearca fără să stea pe gânduri. 

Şi, în final, un sfat de călătorie. Beirut este locul unde ar trebui să călătoreşti: mâncarea este delicioasă, iar oamenii, minunaţi. 

 

anthony bourdain