tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Nouă lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre vinuri

Nouă lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre vinuri

4 iul 2017 comentarii

Vi s-a întâmplat vreodată să vă aflaţi într-un restaurant şi să vă fie adusă lista de vinuri, dar să nu vă puteţi decide pentru că nu ştiţi exact cum să traduceţi caracteristicile fiecărui vin?

Pentru a preveni această situaţie, vă prezentăm această listă utilă, care sigur vă va ajută să faceţi faţă oricărei situaţii care presupune cunoaşterea vinurilor.

1) Ce este vinul?

Vinul este o băutură alcoolică produs din struguri fermentaţi (dar poate fi produs şi din alte fructe). Fără zaharuri, acizi sau alţi aditivi, fermenţii strugurilor, precum drojdia, transformă fructele în etanol şi dioxid de carbon. În prezent, peste 250.000 de tipuri de vin sunt oferite spre vânzare.

2) De ce vinurile au gusturi diferite?

Mulţi factori influenţează aroma unui vin, însă principalul este tipul de struguri folosit. Există foarte multe soiuri de struguri şi fiecare oferă o altă aromă vinului. Totodată, contează solul în care cresc strugurii, tipul butoaielor în care este ţinut vinul la fermentat, dar şi mulţi alţi factori.

3) Fructul

Cel mai simplu mod de a descrie un vin este cu ajutorul fructului de care vă aduce aminte. Adulmecaţi vinul. Detectaţi un fruct anume? Acest detaliu vă va ajuta să identificaţi vinul. Spre exemplu, dacă beţi un vin roşu şi are o aromă de cireşe şi ciocolată, cel mai probabil beţi un Pinot Noir. Dacă beţi un vin alb, acelaşi tip de vin poate avea o aromă de lămâie şi grapefruit sau să miroasă puternic a pară sau piersică.

Ce altceva mai simţiţi? Vinul poate prezenta tot felul de arome: piper, tutun, măsline şi multe altele şi oricare dintre ele poate fi folosită cu încredere pentru a descrie un vin.

4) Terroir

Terroir este un termen de origine franceză care defineşte o zonă limitată de teren din punct de vedere al abilităţilor pentru agricultură, în special pentru producţia de vin, dar şi pentru ceai şi cafea.

Când cineva face referire la mediul în care au crescut strugurii, se referă la factorii înconjurători care afectează calitatea soiului. Climatul, solul sau plantele din zonă pot afecta creşterea unui anumit soi de struguri. Totodată, intervenţia crescătorilor, cum ar fi irigaţiile sau recoltarea, are impact asupra strugurilor.

5. Taninurile

Taninurile din vin acţionează ca un conservant care măreşte durata de viaţă a vinurilor. Ele provin din coaja strugurilor şi din seminţe, dar îşi pot face apariţia şi prin păstrarea vinului în butoaie de stejar. Taninurile adaugă echilibru vinului şi sunt un agent structural important.

6) Sec vs. Dulce

Cantitatea de zahăr care se regăseşte într-un vin după procesul de fermentare determină dacă vinul este sec sau dulce. Cu cât există mai puţin zahăr, cu atât este mai sec vinul.

7) Aciditate

Vinurile cu un nivel ridicat de aciditate îşi vor dezvălui această caracteristică lăsând o senzaţie uşor efervescentă pe limbă după consum.

8) Gust plin sau uşor

Mulţi factori determină dacă un vin este corpolent sau nu, de la anul recoltării şi îmbutelierii, ţara de origine, vâscozitatea sau concentraţia de alcool. Toţi aceşti factori vor afecta corpolenţa vinului. Un vin cu o concentraţie mai ridicată de alcool va avea un gust mai plin decât o variantă cu mai puţin alcool.

9) Finalul

Acest moment nu încheie experienţa, ci mai degrabă reflectă gustul resimţit imediat după ce aţi băut vinul. Ce arome sau texturi simţiţi pe limbă? Dulce, iute, bogat, efervescent, sec?

Vinul poate produce o întreagă paletă de senzaţii şi nu vă rămâne decât să încercaţi cât mai multe până descoperiţi care vi se potriveşte perfect.

vinuri