tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Povestea bucătăriilor Zonelor Albastre şi secretele longevităţii

Povestea bucătăriilor Zonelor Albastre şi secretele longevităţii

29 sep 2016 comentarii

Sunt cinci regiuni la nivel mondial, numite Zonele Albastre, unde se înregistrează cel mai mare procent de persoane cu vârsta de 100 sau peste 100 de ani. Locuitorii de aici au impus standarde de invidiat, iar secretele longevităţii lor se află în dulapurile din bucătărie.

Gustul bucătăriilor "albastre"

"Există cinci culturi la nivel mondial, care se pot lăuda cu cel mai mare număr de centenari", spune doctorul David Katz, preşedinte al American College of Lifestyle Medicine. Este vorba despre comunităţile din 'Zonele Albastre' din Europa, America de Sud, Asia şi SUA: Ikaria, Grecia; Okinawa, Japonia; Ogliastra, Sardinia; Loma Linda, California; Nicoya, Costa Rica, notează CNN. De asemenea, bucătăriile din Asia de Sud, care se bazează foarte mult pe condimente, sau gustul propaspăt al Mediteranei, toate aduc beneficii incredibile. 

Experţii spun că oamenii care aleg mâncăruri neprocesate sunt şi cei care ajung cel mai des la vârsta de 100 de ani. 

"Aceste bucătării au la bază principiul: cât mai puţină mâncare procesată", spune Katz. "Astăzi, dieta noastră este în general distorsionată de la normalul nativ. Apetitul vesticilor pentru hrană procesată a fost şi este îndelung studiat, fiind dovedit pericolul la care se expun către obezitate şi alte boli grave", continuă el. 

Okinawa

Numele acestei insule a devenit sinonim cu longevitatea.

"Dieta Okinawa înseamnă mult peşte proaspăt, legume, orez şi nenumărate drumeţii montane", spune Alice Ammerman, specialist pe sănătate publică şi nutriţie la University of North Carolina, Chapel Hill.

Ammerman ne sfătuieşte să împrumutăm tot ce e mai bun din aceste bucătării, pentru a avea parte de beneficiile lor. Excesele culinare sunt interzise, mesele sunt bogate în proteine şi cu un nivel scăzut de calorii, iar plantele sunt crescute de localnici. Respectarea orelor de masă joacă, de asemenea, un rol foarte important.  

Nicoya

Fasolea şi tuberculii, precum cartoful dulce, sunt de bază în bucătăria din Costa Rica. Porţii mici de carne dau locanicilor energia necesară pe tot parcursul zilei.

"Aici nu e vorba doar de longevitate, ci şi de vitalitate", spune Katz. În toate Zonele Albastre, oamenii sunt activi şi plini de viaţă, pentru că mănâcă ceea ce trebuie, cu măsură, cât să le asigure energia necesară, adaugă David Katz.

Mesele sunt uşoare şi luate devreme, potrivit proiectului Blue Zones, care analizează stilul de viaţă din aceste zone. 

Localnicii de aici au şanse de două ori mai mari să ajungă la vârsta de 90 de ani comparativ cu americanii.

"Nu doar calitatea mâncarii este important, ci si cantitatea", spune Lu Qi, profesor de nutriţie la Harvard T.H. Chan School of Public Health. "Mai puţine calorii înseamnă mai bine."

Condimentele Asiei

Qi' a cercetat beneficiile condimentelor şi a ajuns la concluzia că pot reduce numărul cazurilor de mortalitate. "Anumiţi nutrienţi, precum capsacina, pot fi benefici, dar dovezile nu sunt încă îndeajuns," explică ea. 

La rândul ei, Ammerman spune că anumite condimente, precum turmericul şi ghimbirul, au proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene, care pot contribui la scăderea riscului mortalităţii .

Sardinia şi Ikaria

"Ambele regiuni se bazează foarte mult pe agricultură, ceea ce înseamnă că îşi produc propria hrană", spune Katz. Iar de aici rezultă două beneficii importante: mâncare proaspătă şi o formă de invidiat.

Aici se consumă mai puţină carne, pentru că întreţinerea animalelor este mult mai costisitoare, arată Katz.

De asemenea, localnicii au adoptat multe dintre atuurile dietei mediteraneene: peşte, cereale, alcool în cantităţi moderate", explică Qi. De asemenea, acest regim de viaţă scade semnificativ riscurile bolilor cardiovasculare.

Porţiile mici de mâncare fac de asemenea diferenţa. 

În Ikaria, locuitorii  trăiesc mai mult cu opt ani decât americanii şi au cu 20% mai puţine şanse să dezvolte cancer, arată proiectul Blue Zones. În plus, sunt foarte puţine cazură de demenţă şi de boli de inimă.

Loma Linda

Rezidenţii de aici trăiesc mai mult cu 10 ani faţă de restul americanilor. Carnea şi lactatele sunt excluse din meniul lor. 

"Comunitatea de aici se bazează pe o dietă vegană," spune Katz. Consumă multe cereale, legume: mazăre, roşii şi fasole, fructe şi nuci.

Concluzia este că în toate aceste bucătării reţetele au la bază mult peşte, cereale, legume, fructe şi fibre. Doar numele diferă. 

zonele albastre diete