tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Povestea restaurantului The Araki care în 3 ani de la deschidere a primit 3 stele Michelin

Povestea restaurantului The Araki care în 3 ani de la deschidere a primit 3 stele Michelin

9 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

The Arki este unul dintre restaurantele pe care ghidul Michelin l-a recompensat cu 3 stele în recenta ediţie pentru 2018. Localul serveşte sushi, iar un meniu costă 300 de lire sterline, fără băuturi sau bacşiş.

Mitsuhiro Araki, care este considerat un expert în sushi, a deschis restaurantul pornind de la ideea că acesta trebuie să fie unul exclusivist. Nu are decât 9 locuri de-a lungul unei singure mese şi 6 locuri într-un separeu. Nu este prima experineţă de acest fel pentru japonez. A mai deţinut un local în Tokio, cotat şi el tot cu 3 stele Michelin. La un moment dat s-a gândit să se mute la Londra şi să îşi deschidă un nou restaurant pe care să îl ducă la celaşi nivel.

Pentru decoruri a apelat la compania Takenaka Corporation, care ales pentru blatul care separă bucătăria de locul unde clienţii mănâncă o bucată de lemn de chiparos veche de 200 de ani. Desupra blatului este o draperie verde. Întregul design pe bazează pe modelul de civilizaţie Edo care a caracterizat Japonia în perioada 1603-1868. Atunci creşterea economică, ordinea socală extrem de strictă, politica externă bazată de izolare, lipsa războaielor şi dezvoltarea artelor şi a culturii au fost principalele caracteristici ale Japoniei.

Meniul a fost şi el foarte bine gândit, mai ales că este unul singur, cu 11 feluri. În fiecare seară sunt acceptate doar două rânduri de clienţi, adică 30 de persoane. Norocoşii au parte de sushi adomae, după o reţetă tradiţională japozenă veche de peste 200 de ani. Toţi cei care fac rezervare sunt anunţaţi că în restaurant se respectă Sado, ceremonia ceaiului.

”Când Mitsuhiro Araki s-a mutat de la Londra la Tokio în 2017 s-a înhămat la o provocare foarte mare: să facă sushi din peşte european şi a reuşit. Sushi pe care îl face este sublim”, a declarat un reprezentant al Ghidului Michelin pentru finedining.com. În meniu clienţii nu găsesc decât sushi dar ingredientele sunt dintre cele mai luxoase: caviar şi trufe.

Bucătarul japonez de 51 de ani a hotărât să se mute din Tokio la Londra pentru a o urma pe fiica lui care studiază în Marea Britanie şi pentru că era pregătit să facă faţă unei provocări. După numai 3 ani a intrat în galeria selectă a bucătarilor cu restaurante de 3 stele Michelin din Anglia: The Fat Duck şi The Waterside Inn în Bray, Alain Ducasse at the Dorchester and Restaurant Gordon Ramsay care a păstrat toate stelele şi sub comanda noului chef Matt Abé. The Araki este primul restaurant cu specific japonez din Marea Britanie care a primit 3 stele Michelin vreodată.

 

restaurant michelin meniu londra