tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Povestea vinului. Cele mai în vogă destinaţii în 2016
SPICY

Povestea vinului. Cele mai în vogă destinaţii în 2016

16 iun 2016 comentarii

Gustul unui vin depinde în mare măsura de originile sale şi de cum a fost crescut, spune criticul Linda Johnson Bell.

Dacă iubeşti vinul, vrei să descoperi noi poveşti şi eşti şi în căutarea unei destinaţii de vacanţă, iată lista regiunilor care merită explorate în 2016, alcătuită de cei mai cunoscuţi somelieri americani, potrivit Conde Nast Traveler.

1. Valais, Elveţia

Dacă ai băut un vin din Elveţia sunt şanse foarte mari să fi provenit chiar din Valais, regiunea Alpilor din sud-vestul ţării, cunoscută mai ales pentru staţiunile de schi şi vârful Matterhorn. Este însă şi casa viilor abrupte din Valea superioară a Ronului. "Strugurii şi vinul sunt incredibili, oamenii sunt minunaţi, mâncarea este grozavă, iar priveliştile Alpilor elveţieni sunt unice", spune Paul Einbund, director pe băuturi la Frances and Octavia, din San Francisco. "Nu am mai văzut aşa ceva nicăieri în lume", completează el.

2. Mosel, Germania

Cea mai cunoscută regiune viticolă a Germaniei ar trebui să fie în fruntea listei, nu doar pentru rieslingurile de renume mondial, ci şi pentru imaginea perfectă a satelor de aici, pentru dealurile înclinate, modelate de cursurile întortocheate ale râului Mosel. "Vino în acest colţ sudic al Germaniei şi vei vedea frumuseţe pură, nealterată. Iar vinurile de aici sunt al naibii de delicioase", declară Paul Grieco, general manager la Terroir | Tribeca, New York. 

3. Israel

Vinul a fost făcut aici încă din timpuri biblice, însă dacă ar fi să ne raportăm la o istorie a vinului israelian, acest teritoriu este cunoscut mai degrabă pentru vinurile kosher de calitate dubioasă. Acum o nouă generaţie de producători de vinuri schimbă regulile, îmbrăţişând modernul, tehnicile lumii noi şi principiile de calitate ale experţilor.  Vinării în stil boutique îşi fac loc mai peste tot, mai ales în Galilee/Golan Heights şi regiunea munţilor Iudeei. "Israelul este categoric pe lista mea în 2016", spune Laura Maniec, master somelier şi proprietar al Corkbuzz Wine Studio, New York.

4. Etna, Sicilia

Recent, Sicilia a început să provoace Toscana pentru coroană. Cu peisaje care-ţi taie respiraţia şi vinuri de mare clasă, e cam greu să nu recunoşti valoarea Etnei, unde viile cresc în pante abrupte cu sol vulcanic, mărginite de Marea Mediterană.  "Vreau să merg să descopăr mâncarea, vinul, cultura, peisajul. Totul", spune Michelle Biscieglia, somelier şi director pe vinuri la Blue Hill New York.

5. Valea Ronului, Franţa

Cu 13 drumuri ale vinului ce acoperă numeroase soiuri de struguri şi denumiri—de la Grenache ce domină Châteauneuf-du-Pape şi Côtes du Rhône în sud la Côte-Rôtie şi Hermitage Syrah în nord—Valea Ronului din sudul Franţei este un must în 2016.  "Vinurile uimitoare, bucătăria locală grozavă şi posibilitatea de a experimenta atât clima continentală cât şi cea mediterană fac din Valea Ronului o destinaţie de top ", spune Caleb Ganzer, somelier şef la La Compagnie des Vins Surnaturels, New York.

6. Piemont, Italia

În regiunea Piemont, mai puţin bătătorită de paşii turiştilor, vinuri uimitoare sunt servite cu decoruri de vis ale naturii, cu dealuri, mozaicuri de podgorii şi oraşe medievale desuete. Nobilele Barolo şi Barbaresco sunt perfecte cu mâncarea locului, de la pastele Tajarin până la copioasele cărnuri călite. Le Langhe este must-see, dar merită să explorezi Monferrato şi Canavese pentru a degusta varietăţi mai puţin cunoscute. "Sunt, de asemenea, nişte vinuri spumante foarte interesante în această regiune", spune Phillip Dunn, wine director la Spago Beverly Hills, Los Angeles.

7. Prince Edward County, Ontario

Relativ nou intrată pe scena vinurilor, Prince Edward County este una dintre cele mai impresionante regiuni ale Canadei. Aflată undeva în zona de nord a lacului Ontario, solul calcaros şi clima rece sunt perfecte pentru a creşte clasicii pinot noir şi chardonnay. Găseşti însă aici şi riesling şi syrah. "Din ce am înţeles eu, viticultorii au un sistem special de hibernare prin care îngroapă viţa pentru a o proteja de îngheţ", spune Ashley Ragovin, de la Pour This, Los Angeles. "Apoi, primăvara, apare odată cu mazărea şi hortensia".

8. Santorini, Grecia

În afară de ape limpezi şi emblematice case vopsite în alb şi albastru, mai există un motiv uriaş pentru care merită să ajungi pe această insulă: vinul. Solurile de tip vulcanic conferă vinului alb Assyrtiko o mineralitate ce-l face foarte special, mai ales cu caracatiţă şi calamar la grătar, cu peşte întreg la cuptor sau cu alte mâncăruri clasice greceşti de pe insulă. "Iubesc Assyrtiko", spune Thomas Pastuszak, director pe vinuri la The NoMad, NYC, "şi Santorini este destinaţia perfectă: o combinaţie grozavă de locuri frumoase şi vinuri fantastice".

9. Republica Georgia

Georgia, fostă ţară sovietică şi una dintre cele mai vechi regiuni de vinuri din lume, a devenit un hotspot în ultimii ani. Metoda tradiţională georgiană care foloseşte kvevris—nişte vase tip amforă, foarte frumoase, în care fermentează, depozitează şi îmbătrâneşte vinul sub pământ—este acum preluată de mulţi producători din toată lumea. "Pământul, istoria, cultura, mâncarea, vinul, oamenii—este una dintre cele mai frumoase calătorii vinicole pe care le poţi face vreodată", spune Pascaline Lepeltier, director pe băuturi la Rouge Tomate Chelsea, New York. 

vin destinaţii 2016 vacanţe turism