tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Probabil cel mai fotogenic oraş din lume. Paradisul culinar din Kyoto

Probabil cel mai fotogenic oraş din lume. Paradisul culinar din Kyoto

8 nov 2016 comentarii

Anul trecut, cititorii Travel & Leisure l-au votat cel mai bun oraş din lume. Considerat inima istorică a Japoniei, Kyoto, fosta capitală a ţării între 794-1869, este gazda a mii de minuni arhitecturale, multe dintre ele incluse în patrimoniul Unesco. Este în acelaşi timp recunoscut pentru superbele sale restaurante şi preparatele culinare unice în lume.

Kyoto este probabil cel mai fotogenic oraş din lume, notează CNN.

Strada Pontocho, cunoscută şi ca drumul gheişelor, căci Kyoto este locul unde s-a născut cultura acestora, respiră istorie în orice ungher şi este renumită pentru barurile, ceainăriile şi restaurantele pline de viaţă.

Piaţa Nishiki, emblema Kyoto de peste 400 de ani, este un paradis gastronomic. Aici găseşti să cumperi de la peşte proaspăt până la gogoşi, sake (băutură alcoolică japoneză, făcută din orez fermentat) şi cuţite tradiţionale de bucătărie. Este un spaţiu uriaş în care e vei pierde câteva ore.

De asemenea, centrul Kyoto este şi el plin de baruri şi restaurante şi hoteluri.

În fiecare an, din mai până în septembrie, restaurante "kawadoko" din satul Kibune le oferă turiştilor şansa de a lua masa afară, pe o platformă deasupra râului, pe tradiţionalele saltele tatami. 

Kyoto are o bogată tradiţie culinară. Cultura gastronomică locală este atât de diversă şi variază de la cinele aristocrate kaiseki ryori până la shojin ryori, disciplinata bucătărie a călugărilor budişti sau obanzai ryori,  stilul tradiţional de a găti acasă, care înseamnă multe farfurii mici cu preparate simplu de preparat. De bază sunt produsele locale de sezon.  

Paleta de restaurante este şi ea una foarte colorată, de la localuri care caută inspiraţia în trecut până la cele care îmbrăţişează noul. Sunt multe locuri în care tehnicile din bucătăria Kyoto se completează perfect cu stiluri din alte părţi ale lumii. 

Kaiseki ryori îşi are originile în tradiţionala ceremonie a ceaiului, însă a evoluat într-un stil elaborat în cercurile aristocrate. Kaiseki ryori înseamnă fuziunea dintre aromele locale şi ingredientele de sezon. O cină kaiseki costă în jur de 10.000 yeni de persoană, dar poate ajunge şi la 30.000.

Shojin Ryori este rezultatului stilului de viaţă auster al călugărilor budişti. Pentru că aceştia nu iau viaţa animalelor, şi-au construit mesele fără carne sau peşte. Shojin ryori înseamnă dietă vegetariană. Turiştii care aleg să se cazeze la templele acestora se pot bucura de o masă bogată, creată din legume şi fructe. Un ingredient comun este tofu, o specialitate în Kyoto.

 

kyoto