tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Riesling, vinul nobilimii germane - ce trebuie să ştiţi despre el

Riesling, vinul nobilimii germane - ce trebuie să ştiţi despre el

17 iul 2017 comentarii

Riesling: vinul aromatic, delicios, revigorant, care are gustul nectarului de mere, caise, piersici şi pere şi vine într-o sticlă înaltă. Cu un nivel ridicat de aciditate, Riesling este cunoscut pentru aromele sale florale puternice.

Deseori, Riesling-ul este definit ca un vin foarte dulce, şi în timp ce majoritatea Riesling-uri au cel puţin o atingere de dulceaţă, multe dintre ele pot fi foarte seci. Dacă vinul este sec sau foarte dulce depinde doar de locul în care au crescut strugurii.

Riesling-urile din Germania şi California tind să fie mai dulci, deşi puteţi găsi câteva Riesling-uri germane seci, căutând pe etichetă cuvântul german Trocken, la fel şi pentru California, căutaţi cuvântul sec pe etichetă.

Riesling-urile din regiunea Alsacia din Franţa, Austria, regiunea Lacurile Finger ale statului New York şi statul Washington tind să fie seci. Pentru aceste regiuni nu este nevoie ca pe etichetă să fie imprimat cuvântul sec, deoarece majoritatea Riesling-urilor din aceste regiuni sunt seci.

Acum că am aflat ce regiuni produc Riesling dulce şi care produc sec, să aflăm de unde vine vinul în primul rând.

Riesling s-a născut în regiunea viticolă Rin din Germania unde prima referire la vin a fost făcută în 1435, în inventarul de depozitare al curţii nobile a contelui Ioan al IV-lea de Katzenelnbogen. De la începuturile sale se pare că vinul a fost elixirul preferat al nobilimii germane şi au transportat vinul cu ei pe parcursul cuceririlor şi călătoriilor de afaceri din întreaga Europă.

Datorită popularităţii în rândul nobilimii, Riesling a fost depozitat în cantităţi mari în pivniţele din întreaga ţară. S-a constatat foarte devreme că Riesling era unul dintre vinurile albe rare, precum Chardonnay. În timp ce majoritatea vinurilor albe sunt menite să se bea foarte curând după îmbuteliere, Riesling-ul de înaltă calitate poate rezista şi poate deveni mai bun în sticlă, mai bine de o sută de ani.

Potrivit cercetărilor, capacitatea vinului de a îmbătrâni provine de la nivelurile sale ridicate de aciditate şi de un compus chimic găsit în strugurii Riesling cunoscut sub numele de TDN. Când acest compus are o prezenţă puternică în vin, el poate da o aromă asemănătoare mirosului de benzină. În timp ce această aromă vi s-ar putea părea descurajantă, este aroma pe care mulţi entuziaşti ai vinului cred că este modul în care puteţi să vă daţi seama de un Riesling de înaltă calitate.

Riesling merge foarte bine cu orice fel de mâncare, dar cel mai bine merge cu mâncarea picantă. Papilele voastre gustative vor fi încântate de această combinaţie. 

riesling