tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

S-ar putea să spunem adio paharelor de şampanie aşa cum le ştim
FRESH

S-ar putea să spunem adio paharelor de şampanie aşa cum le ştim

9 iul 2016 comentarii

Din ce în ce mai mulţi experţi sunt de părere că paharele de tip flute nu sunt chiar cele mai potrivite pentru şampanie.

2016 s-ar putea să fie sfârşitul paharelor de şampanie în forma în care le ştim astăzi. De ce? Sommelierii şi experţii în şampanie sunt din ce în ce mai convinşi că paharele de tip flute nu sunt tocmai potrivite pentru a pune în valoare aşa cum trebuie aroma licorii cu parfum festiv. Acelaşi lucru este valabil şi pentru vinurile spumante, pentru care mulţi optează în locul mai scumpei şampanii. 

De când au fost create, paharele de şampanie de tip flute s-au bucurat de popularitate în rândul consumatorilor în primul rând datorită efectului vizual spectaculos pe care îl oferă efervescenţa băuturii. De asemenea, ele au capacitatea de a menţine bulele de şampanie mai mult timp, au dimensiunea ideală pentru a fi servite la petreceri şi sunt mai greu de vărsat. Cu toate acestea, cred specialiştii, sunt deficitare la capitolul aromă, diferenţa fiind vizibilă mai ales în cazul şampaniilor de top. 

Hugh Davis, CEO şi vinificator la Schramsberg Vineyards, unul dintre cei mai importanţi producători de spumante din California, spune că în procesul de producţie a vinului lor spumant, urmăresc trei scopuri: aromă, plata şi efect vizual. Din punctul său de vedere, paharele flute oferă un display frumos al efervescenţei, însă nu ajută deloc la explorarea aromei şi intensităţii vinului, afectând palatul. 

"Şampania autentică are nevoie de spaţiu pentru aerare, astfel încât să-şi poate arăta potenţialul", este de părere şi Jean-Baptiste Recaillon de la celebra companie Champagne Louis Roederer. 

Şi celebrul Maximiliam Riedl, fondatorul companiei care produce cele mai cunoscute pahare de vin din lume, se raliază acestei noi direcţii. Ceva mai vehement, Riedl a declarat pentru publicaţia de specialitate Decanter că şi-a propus chiar să facă din paharele flute ceva obsolet. 

Iar exemplele pot continua. Philippe Jamessee, sommelier-şef la Les Crayeres din Reims, mărturiseşte şi el că paharele flute nu au fost niciodată pe placul său, iar atunci când a şi-a început cariera la restaurantul Champenois, se simţea jenat că serveşte şampania din pahare flute. "Ştiam că puteam mult mai bine de atât. Atunci când un restaurant cu stele Michelin produce preparate culinare foarte complexe, este de-a dreptul inacceptabil să nu prezentăm şi şampania care le însoţeşte la adevăratul ei potenţial", spune Jamessee.

Philippe Jamessee a decis astfel să-şi producă propriul pahar de şampanie în colaborare cu un manufacturier local, pahar creat pe baza unor cercetări care arătau că forma ideală este una sferică. El a introdus noul tip de pahar în restaurant în 2008 şi, deşi la început clienţii s-au arătat puţin şocaţi, mai apoi paharele noi s-au bucurat de mare succes. "Odată ce au băut şampania din noile pahare, clienţii au putut sesiza imediat diferenţa", declară Jamessee. 

Şi alte companii merg pe aceeaşi idee. Piper-Heidsieck, Moet & Chandon şi Krug colaborează şi ele cu gigantul austriac Riedel pentru a crea pahare cu formă specială, care să ofere consumatorilor o experienţă senzorială inedită, în timp ce casa Veuve Clicquot merge pe un pahar care să combine forma sferică propusă de Jamessee cu forma obişnuită a unui pahar de vin. 

 

sampanie pahare sommelieri