tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Secretele celor mai bune 10 pieţe gourmet din Europa
FRESH

Secretele celor mai bune 10 pieţe gourmet din Europa

11 oct 2016 comentarii

De la Rotterdam sau Copenhaga la Roma, Florenţa ori Valencia, trendul pieţelor gourmet a cuprins toată Europa. Dacă drumurile te aduc prin aceste oraşe e un "must" să iei masa în astfel de locuri.

Piaţa Torvehallerne din Copenhaga
 
În fiecare zi, la Torvehallerne, se formează o coadă lungă în faţă la Hija de Sanchez, dintr-un singur motiv: fabulosul tacos cu limbă de vită, caramelizată, coriandru, ceapă şi sos jalapeño, preparat de nimeni altul decât fostul chef Rosio Sanchez, de la Noma. În doar câteva luni de la apariţie, mica sa taqueria a devenit cel mai aglomerat loc din cea mai cunoscută piaţă din Copenhaga. 
 
La Rosio, vin să gătească şi colegi faimoşi de-ai lui, iar când se întâmplă asta, practic toată piaţa stă la coadă. Toamna trecută, René Redzepi a intrat în bucătărie cu întreaga echipă Noma şi împreună au gătit coaste de porc marinate în sos de ardei pasilla fermentat în varză murată. A fost o nebunie!
 
Dacă însă vrei să încercă bucătăria locala daneză, atunci mergi si ia masa la Hallernes Smørrebrød. Aici găseşti "open sandwich" cu pâine de secară dată prin unt, cu diverse toppinguri. Lumea spune că cel mai bun este sandvişul cu peşte prăjit, capere, lămâie şi sos remoulade.
 
Pentru un after-lunch espresso sau o cafea la filtru, la câţiva metri te aşteaptă The Coffee Collective, de unde poţi cumpăra pentru acasă cafea de cea mai înaltă calitate.  
 
La Torvehallerne, turiştii, gurmanzii sau cei ai zonei vin pentru cele 60 de pravălii de unde se poate cumpăra carne direct de la fermieri, ciocolată din insula Bornholm sau zmeură organică. Dar tot aici poţi lua cel mai bun breakfast sau quick lunch din viaţa ta, ceea ce confirmă trendul pieţelor gourmet, în ascensiune, în Europa.
 
 
Mercato Centrale din Florenţa şi  Mercato di Testaccio din Roma
 
Italia, de la Florenţa şi până la Roma, devine şi ea în sfârşit competitivă pe această nişă. Un exemplu este ambiţiosul proiect Mercato Centrale din Florenţa, unde îţi poţi răsfăţa papilele gustative cu pastele tagliolini ale lui Lorenzo Savini, servite cu trufe, sau farfuriile vegane ale Marcellei Bianchi sau pizza servită de Sud.
 
La  rândul ei, Roma vine cu ceva surprize, la Mercato di Testaccio, faimosul district unde chef Cristina Bowerman a deschis Romeo, o cabină prevăzută cu o bucătărie de unde poţi cumpăra pâine, pizza, îngheţată, mezeluri şi nişte excelente soiuri de brânză. Însă tot aici te poţi delecta şi cu sandvişuri marca Bowerman şi cupe cu delicatese precum cod marinat în sare, tortellini în bulion sau chiftele în sos de roşii.
 
În următoarele luni, îşi vor face apariţia la Mercato şi câţiva guest chefs, printre Davide Scabin, Giulio Terrinoni şi Marco Martini care vor veni cu interpretarea personală pe conceptul street food folosind produse vândute în această piaţă. 
 
 
Mercado da Ribeira din Lisabona
 
Multe dintre numele mari ale bucătăriei portugheze şi-au deschis afaceri în Mercado da Ribeira. Astăzi, în acest complex istoric, proaspăt renovat, poţi cumpăra peşte, poţi bea tradiţionala ginjinha sau poţi comanda un platou de la unul dintre standurile conduse de Marlene Vieira, Henrique Sá Pessoa sau Alexandre Silvaapoi, pentru ca în final să te relaxezi la o masă comună, împreună cu alţi turişti sau localnici, chiar în centrul curţii interioare.
 
 
 
Markthal din Rotterdam
 
Markthal din Rotterdam este cu siguranţă spectaculoasă, cea mai cea, spun cei avizaţi. Înaltă de 40 m, structura din sticlă a fost în întregime decoată de artiştii Arno Coenen şi Iris Roskam. Este absolut impresionantă. Găseşti aici burger baruri, etnic bistrouri şi chiar un centru de educaţie culinară.
 
 
Mercado de Colón şi Mercat Central
 
Valencia vine cu Mercado de Colón şi Mercat Central, două exemple superbe de architectură modernistă, unde chef Ricard Camarena şi-a pus numele pe două concepte diferite. 
 
Te poţi delecta într-o avant-garde cuisine la Espacio Colóns sau poţi încerca tapas la Central Bar, salată de roşii, urechi de porc la grătar, sos mojo picon şi bocadillo de calamari cu sos aioli.
 

pieţe europa