tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Sub acoperire. Povestea singurului
HOT

Sub acoperire. Povestea singurului "spion" de cartofi prăjiţi din lume

29 mar 2016 comentarii

De mai bine de un deceniu, Graham Young a "recenzat" cartofii prăjiţi din Marea Britanie, pentru Birmingham Mail. Şi ştie ce dă gustul unei porţii delicioase.

Graham Young lucrează de 10 ani sub acoperire. În stilul său personal. Pălăria albastră face parte din arsenalul deghizării. "Este 100% acrilic. Am cumpărat-o de la Poundland", dezvăluie el.

Young este reporter veteran al Birmingham Mail şi singurul critic de cartofi prăjiţi din Marea Britanie - probabil şi din lume, notează The Guardian.

Rubrica sa săptămânală, "Cheap as Chips", a văzut lumina tiparului în 2005.  Acum, în faţa articolului cu numărul 500, Young trage o concluzie: "Ce poate fi mai important decât să faci recenzia mâncării naţionale?". 

Degustările marca Young sunt... diferite, pentru că au loc în masină, mai bine zis în Chipmobile.

A fost nevoie să construiască o metodologie pentru acest teritoriu neexploatat. Aşa au apărut balanţa de pe bordul maşinii, proba temperaturii şi alte adaptări la Chipmobile.

Britanicul a decis să cântărească marfa, pentru a stabili un raport cantitate/preţ: "Am început să-i cântăresc, pentru că a devenit o loterie când vine vorba despre câţi cartofi primeşti în pungă", explică el. 

"Când mergi la benzinărie, primeşti un galon de benzină; când mergi să bei o bere, primeşti o halbă, când vine vorba de cartofi, nu stii câţi o să primeşti", spune reporterul.

Statistica şi analizele lui Young sunt notate în creion, pe o agendă care arată precum carnetul unui jurnalist sportiv din anii '50. 

Întrebat de ce nu face critică şi pentru peşte, apropos de fish&chips, Young spune: "Dacă bucătarii nu reuşesc să facă nişte cartofi buni, atunci nu are rost să încerci altceva".

În misiune cu Chipmobilul

Într-o misiune la Dad’s Lane Fish Bar, al lui Pedro Petrou, Young comandă o porţie de cartofi, de 1, 40 lire. Are grijă să rămână incognito, când ajunge în zonă. "Nu vreau să ştie oamenii cine sunt. Sunt complet sincer în materialele mele. Vreau ca cititorul să gândească doar atât: Da, ştie ce zice, cunoaşte cartofii. Şi vreau să-i am pe cei mai buni în furculiţă".

În Chipmobile, Young aşteaptă ca acul "chip-o-metrului", un termometru special, să înceapă să urce. Temperatura atinge 75 de grade Celsius, "Cred ca la început au avut 80 grade C. Impresionant". Cântarul arată 400g, iar aroma e fantastică, declară Young mulţumit. "Sunt buni şi pufoşi pe interior. Sunt excelenţi cartofi Maris Piper. Prezentarea magazinului este imaculată. Staff-ul este grozav, sunt deştepţi şi prietenoşi. Le acord 5 stele", decide criticul.

Dar ce dă măreţia unui cartof prăjit, în viziunea lui Graham Young?

Sunt diferite feluri de cartofi prăjiţi buni. Sunt cei relativ apoşi, sunt cei uscaţi şi cei moi. Secretul stă în calitatea cartofului. Maris Piper este cel bun soi. Aroma e magică, explică el.

"Ocoliţi cartofii prăjiţi în ulei vechi care a mai fost folosit sau care nu a fost filtrat. Nu consumaţi cartofi prăjiţi într-un ulei în care s-au mai preparat alte alimente. Aşa apare catastrofa", mai spune el.

Şi încă ceva: urmăreşte mirosul, dacă este unul care se impregnează rapid în haine şi rămâne aclo, înseamnă că nu vei mânca nişte cartofi buni. Din contră, aroma lor ar trebui să-ţi stimuleze apetitiul.

Cartofii prăjiţi buni vin cu starea de bine la pachet

Cartofii au fost demitizaţi, crede Young, dar ei îţi pot da acel "feel good factor" pe care nicio altă mâncare nu ţi-l poate oferi. O porţie de cartofi prăjiţi te poate transforma într-o persoană fericită, mai veselă, spune criticul, care este totuşi de acord că aceştia nu reprezintă probabil cea mai sănătoasă mâncare.

 "Însă unii oameni mănâncă prea mult, în general. Am crezut mereu în moderaţie. Cred că echilibrul în dietă este cel mai important. De exemplu, eu mănânc o porţie de cartofi prăjiţi o dată pe săptămână", conchide el.

cartofi prăjiţi graham young reţete mâncăruri