tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Tot ce trebuie să ştii despre strugurii Grenache (Garnacha)

Tot ce trebuie să ştii despre strugurii Grenache (Garnacha)

22 aug 2017 comentarii

Grenache, sau aşa cum este cunoscut sub numele său spaniol, Garnacha, este unul dintre cele mai răspândite soiuri de struguri roşii din lume.

Este, de asemenea, unul dintre ingredientele cheie din unele dintre cele mai renumite vinuri ale lumii, unul dintre ele fiind faimosul amestec francez Châteauneuf-du-Pape.

Grenache este cunoscut pentru aromele sale de fructe de pădure – căpşuni, zmeură – şi note de ardei iute, multe persoane spunând că vinul are o aromă inconfundabilă de fructe.

Strugurii Garnacha s-au născut în regiunea nordică a Spaniei, cunoscută sub numele de Aragon. Acolo, strugurii au început să fie cultivaţi şi au fost iniţial folosiţi atât pentru vinuri simple, cât şi pentru amestecuri.

Datorită locaţiei regiunii Aragon la graniţa cu Franţa, Garnacha a călătorit peste Munţii Pirinei şi a găsit o altă locuinţă în regiunea Languedoc-Roussillon din sudul Franţei. Ca urmare a diferenţei de limbă, francezii au numit strugurii Grenache (numele său mai cunoscut astăzi) şi din Languedoc, strugurii au călătorit în regiunea Rhone, unde a devenit faimos.

În această regiune, vinificatorii francezi căutau un strugure care putea fi amestecat cu celelalte soiuri celebre din regiune. Strugurii pe care îi căutau trebuiau să adauge corp vinului, alcool şi arome de fructe. Astfel, ei au descoperit asta în strugurii Grenache şi tot acolo s-a născut faimosul amestec de vin Châteauneuf-du-Pape.

Producătorii Châteauneuf-du-Pape din secolul al XX-lea au ajutat la stabilirea cadrului pentru sistemul AOC al Franţei, întocmind o listă cu zece soiuri care ar putea intra într-un vin care poartă acest nume. Lista a crescut la faimoasele treisprezece soiuri atunci când legile grupului au fost consacrate ca AOC în 1936. Lista a fost actualizată, peste şase decenii mai târziu, la cele optsprezece varietăţi permise.

Vinul din strugurii Grenache (Garnacha) este fantastic pentru mâncăruri clasice de toamnă şi de iarnă, cum ar fi legume la cuptori, coaste, friptură de miel şi carne de vită Bourguignon.

credit foto: 123rf.com

grenache