tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Tradiţii dulci de Crăciun în Europa

Tradiţii dulci de Crăciun în Europa

12 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Fiecare popor din Europa are un desert tradiţional de Crăciun, care nu este doar un fel de mâncare. Este un simbol care are în spate o poveste, o legendă, motiv pentru care a dăinuit peste secole.

Portugalia

Desertul tradiţional de Crăciun pentru portughezi este Bolo Rei sau Prăjitura Regelui, care îşi are originea în Franţa, fiind adus în Portugalia la mijlocul secolului al XIX-lea. Acest desert are o formă rotundă, cu o gaură în centru, arătând ca o coroană. Este decorat cu fructe confiate şi nuci, care reprezintă darurile aduse de magi Pruncului Iisus. De asemenea, în Bolo Rei se pune un bob de fasole, iar tradiţia spune că acela care primeşte felia în care se află bobul trebuie să cumpere ori să pregătească desertul anul viitor.

Spania 

În Spania, cel mai popular desert al sărbătorilor de iarnă este Rosca de Reyes, care se prepară pentru ziua de 6 ianuarie, când este celebrată Ziua Regelui, şi marchează finalul festivităţilor dedicate Crăciunului. Prăjitura are formă rotundă, poate fi sau nu umplută cu diverse creme şi este decorată cu fructe confiate. Spaniolii ascund un bob de fasole şi o figurină în Rosca de Reyes. Tradiţia spune că acela care găseşte figurina va fi regele sau regina zilei, iar cel care se alege cu bobul va plăti desertul anul viitor.

Franţa

Francezii pun pe masa de Crăciun Bûche de Nöel, o buturugă îmbrăcată în mod tradiţional în ciocolată şi decorată cu zahăr, care simbolizează fulgii de zăpadă. Reţeta originală datează din secolul al XIX-lea, iar legenda spune că a fost creată pentru a înlocui obiceiul de a arde o buturugă în foc în ziua de Crăciun. Reţetele moderne s-au mai schimbat, iar cofetarii folosesc şi alte creme ca umplutură sau pentru decor.

Belgia 

La fel ca francezii, belgienii pun pe masa de Crăciun Bûche de Noël, însă mai au un desert al lor, Cougnou. Cunoscut ca „pâinea lui Iisus“, acesta este realizat din făină, ouă, lapte, drojdie, stafide şi zahăr. De obicei, este consumat de copii alături de o ceaşcă de ciocolată caldă.

Germania

Dresdner Stollen este un aluat de pâine însiropat, umplut cu fructe, servit de germani în zilele de Crăciun. Prima menţiune despre acest desert datează din 1474. Prăjitura este făcută doar de 150 de brutari şi este vândută la târgurile de Crăciun.

Belarus 

În Belarus, Crăciunul se sărbătoreşte uneori în acelaşi timp cu Anul Nou, tradiţie rămasă din timpul regimului comunist. Kutia este desertul tradiţional. E o budincă din cereale, pe care o mai întâlnim în Ucraina, Rusia şi în unele zone din Polonia. Mesele tradiţionale încep cu ea şi face parte dintr-un meniu de 12 feluri.

Ungaria 

Bejgli este desertul pe care vecinii noştri unguri îl pun în mod tradiţional pe masa de Crăciun. În această perioadă, poate fi cumpărat de aproape oriunde. Este o ruladă umplută cu diverse creme sau compoziţii. În mod tradiţional, se folosesc nucile şi macul, însă puteţi găsi chiar nutella sau piure de castane.

Grecia

Melomakarona este desertul de Crăciun al grecilor .Prăjiturelele puternic aromate şi apoi trecute prin miere sunt foarte apreciate. Sunt umplute cu nuci, cu care se şi decorează.

Islanda

Încă din 1875, Vínarterta este desertul care îmbogăţeşte mesele de Crăciun ale islandezilor. Este o prăjitură cu şapte straturi de blat umplute cu cremă de vanilie, fructe şi cremă de unt cu migdale. În mod tradiţional, se folosesc prune sau zmeură. Prepararea ei este considerată o adevărată artă, iar islandezii o pregătesc cu câteva zile înainte de a o consuma pentru că aromele au timp să se întrepătrundă şi prăjitura devine mai delicioasă.

Marea Britanie 

Niciun Crăciun englezesc nu este complet fără budincă. În mod tradiţional, este preparată cu cacao, stafide, nuci şi cireşe, condimentată cu scorţişoară, ghimbir, nucşoară sau cuişoare. Cu cât sunt mai multe fructe, cu atât budinca este mai gustoasă. Tradiţia datează din secolul al XIV-lea, însă atunci budinca era preparată din carne de vită cu fructe uscate şi multe condimente.

Norvegia

Desertul tradiţional pentru masa de Crăciun al norvegienilor, Kransekake, este combinaţia perfectă dintre mai multe prăjituri. Seamănă cu un turn şi are în compoziţie migdale, zahăr pudră şi albuşuri. Dintr-un aluat, se coc inele de mai multe dimensiuni, între care apoi se pune crema. La final, desertul este decorat cu bomboane, acadele, chiar şi cu beteală de brad şi steaguri ale Norvegiei.

Lituania 

Šakotis este un desert pe care lituanienii îl pregătesc pentru toate ocaziile speciale. Are formă de copac şi se prepară din unt, ouă, făină, zahăr şi smântână. Se poate coace şi la foc deschis. Fiecare brutărie are reţeta ei, pe care o păstrează secretă.

Finlanda

În perioada sărbătorilor de iarnă, în familiile finlandeze se coc Joulutorttu, tarte în formă de mori de vânt umplute cu gem de prune. Uneori, se folosesc şi alte forme, iar umplutura poate fi şi de mere. Aluatul are în compoziţie unt şi iaurt.

Suedia  

Saffransbullar este desertul tradiţional al sărbătorilor de iarnă din Suedia şi se prepară începând cu ziua Sfintei Lucia. Sunt rulouri aromatizate cu şofran auriu şi stafide negre. Din aluat, copiii fac diverse căsuţe pentru a celebra Crăciunul.

Elveţia 

Prăjiturelele cu anason sau Chräbeli este desertul tradiţional al elveţienilor. Sunt vândute în toată perioada sărbătorilor de iarnă şi se consumă cu ceai, cafea sau ciocolată caldă. De asemenea, se vând în cutii de iarnă frumos ornate, care mai apoi sunt dăruite celor dragi.

Italia 

Desertul tradiţional pentru Crăciun al italienilor, Panettone, a depăşit graniţele acestei ţări, fiind foarte cunoscut în mai toată Europa. Are în compoziţie fructe şi stafide. Este preparat încă de pe vremea Imperiului Roman, când era îndulcit cu miere.

Cehia 

În trecut, Vánočka era preparat doar de anumiţi brutari care făceau parte dintr-o ghildă specială. Mai târziu, sarcina baterii aluatului i-a revenit femeii care ţinea casa. Ea trebuia să poarte straie albe, nu avea voie să vorbească şi sărea în sus odată cu aluatul. Dacă prăjitura se arde în cuptor este semn rău.

Slovacia

Štedrák este un desert în straturi pe care slovacii îl servesc la masa de Crăciun. Blaturile sunt umplute cu gem de prune, mac, nuci pisate şi brânză. Legenda spune că ar avea puteri magice. Straturile simbolizează abundenţă, fertilitate şi recoltă bogată. Totuşi, şi-a pierdut rolul de prăjitură tradiţională în faţa altor prăjiturele cumpărate.
 
craciun traditii desert