tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Vinul Bordeaux – Ghid de bază

Vinul Bordeaux – Ghid de bază

26 iun 2017 comentarii

Bordeaux este cel mai faimos amestec de vin din lume. Ca multe alte vinuri cu o istorie îndelungată, sunt multe de învăţat despre acest vin, aşa că vom încerca să acoperim elementele de bază.

În timp ce există Bordeaux roşu şi alb, numele Bordeaux este asociat în primul rând cu amestecul de vin roşu. Bordeaux roşu este întotdeauna făcut din amestecarea vinului Cabernet Sauvignon şi a vinului Merlot, deşi proporţia fiecăruia depinde de locaţia cramei unde a fost făcut vinul.

În regiunea Bordeaux din Franţa, unde se fabrică vinul, estuarul Gironde trece prin centrul regiunii, creând două maluri: unul stâng şi unul drept. Malul unde se află crama determină proporţiile de Merlot şi Cabernet în fiecare vin. Dacă este situată pe malul stâng, amestecul creat va avea mai mult Cabernet Sauvignon decât Merlot. În cazul în care crama este localizată pe malul drept al râului, vinul va avea mai mult Merlot în amestec decât Cabernet Sauvignon.

Această determinare ne permite, de asemenea, să facem câteva generalizări despre vin în funcţie de malul unde a fost creat:

Malul stâng: Amestecurile făcute pe această parte tind să conţină mai mult tanin, alcool şi aciditate. Sunt vinuri puternice şi bogate despre care se spune că îmbătrânesc puţin mai bine decât vinurile de pe malul drept. Acesta este şi malul care a făcut regiunea faimoasă.

Malul drept: Amestecurile făcute pe partea dreaptă tind să fie mai uşoare, mai puţin taninice şi mai mici în alcool şi aciditate. Deoarece Merlot este strugurele dominant, sunt mult mai suculente şi, de obicei, gata să fie consumate mult mai devreme decât Bordeaux-ul produs pe malul stâng, şi sunt adesea mai puţin costisitoare.

Pe lângă utilizarea de struguri Cabernet şi Merlot, producătorii de vin mai adaugă uneori şi Petit Verdot, Malbec sau Cabernet Franc.

Succesul vinului Bordeaux se datorează locaţiei. Bordeaux nu numai că are parte de o climă ideală şi pământ pentru cultivarea strugurilor, dar, datorită faptului că a servit ca un mare oraş portuar timp de secole, a oferit vinificatorilor locali posibilitatea de a accesa diferite regiuni ale lumii prin intermediul vizitatorilor. Spre deosebire de Burgundy, o altă regiune de vinuri renumită, care nu are deloc deschidere la mare, Bordeaux a reuşit să câştige de pe urma navelor şi comercianţilo bogaţi care i-au umplut portul zilnic, întotdeauna trimiţându-i la drum cu sticle de vin.

Istoria vinului Bordeaux îl face un vin minunat pentru o ocazie specială, indiferent dacă este vorba de sarbătorirea unui eveniment de viaţă sau pur şi simplu o seară cu cei dragi. Indiferent de situaţie, Bordeaux este un vin de care să te bucuri alături de alte persoane.

Château Margaux este un complex vinicol de vin din Bordeaux, unde a fost produs unul din cele patru vinuri care a obţinut statutul de ”Premier Cru” (prima creştere) în Clasificarea Bordeaux din 1855.

 

bordeaux