tap to open sidebar
tap to close sidebar

GuStyle

Vinurile pe care banii nu le pot cumpăra
ART

Vinurile pe care banii nu le pot cumpăra

15 mar 2016 comentarii

Chiar dacă îţi permiţi să cumperi o asemenea sticlă preţioasă de vin de colecţie, s-ar putea să nu ai de unde.

Vinurile de colecţie mai sunt numite şi rubinele lumii vinului. Învăluite în mister şi încântare, trebuie să le guşti ca să le afli secretul. Sunt însă atât de rare, încât s-ar putea să nu prea ai de unde să le cumperi. Unde mai pui că faima lor creşte proporţional cu preţul. 

Vinurile de colecţie sunt însă şi un instrument de marketing, folosit pentru a face cunoscută calitatea unei regiuni. Ţine cont de asta atunci când vrei să cumperi un vin bun.

Iată, mai jos, şapte dintre cele mai cunoscute vinuri de colecţie. Sunt însă sute de alte asemenea vinuri care abia aşteaptă să fie descoperite. Să înceapă controversa!

Screaming Eagle sau Screagle

Regiune: Oakville, Napa

Soi: Cabernet Sauvignon

Preţ: 2.400–5.000 dolari

Vinul vedetă despre care se vorbeşte cel mai mult în Napa şi care este şi cel mai puţin degustat, pentru că este scump şi rar, este un Cabernet Sauvignon, de fapt un amestec de 90% Cabernet Sauvignon şi 10% Merlot şi Cabernet Franc. În SUA, regulamentele spun că înt-o sticlă de vin trebuie să existe 75% dintr-o singură varietate, pentru a fi certificat. Este un vin complex, cu note de fructe de pădure dulci, coacăze, flori şi salvie.

 

Sine Qua Non

Regiune: Santa Barbara

Soi: Syrah, Rhône

Preţ: 200–4000 dolari

După ceva experienţe şi parteneriate cu producători renumiţi din Santa Barbara, Manfred Krankl şi soţia sa, Elaine şi-au găsit nişa care-i reprezintă, cu varietăţi de Rhône. Un review de succes în 1994 al criticilor din domeniu i-a făcut pratic celebri şi din acel moment au devenit foarte căutaţi. Vinurile lor sunt de obicei Syrah, Grenache şi Rhône. Densitatea este peste medie, fiind la fel de corpolente pe interior cum sunt şi numele lor scrise pe etichetă. 

 

Mollydooker

Regiune: McLaren Vale, Australia

Soi: Shiraz (aka Syrah)

Preţ: 200 dolari

Mollydooker este "copilul" unui cuplu care a început un business cu vinuri, într-o regiune din sudul Adelaide, Australia. Se concentrează pe un Shiraz îndrăzneţ, corpolent şi luxos, pe care-l descriu drept alternativa la a bea ciocolată, datorită texturii. Cei doi chiar recomandă să agiţi puţin sticla înainte de a o deschide. Pe cât de neconvenţional este Mollydooker, vinurile lor Shiraz de înaltă clasă au fost comparate cu celebrul brand de Barossa Valley.

 

Domaine Romanée-Conti sau DRC

Regiune: Côte de Nuits, Burgundia, Franţa

Soi: Pinot Noir

Preţ: 4.000–12.000 dolari

Cel mai scump, dar şi cel mai contrafăcut vin din lume. Se recomandă să fie consumat după ce a împlinit ceva decenii. Şi pentru că practic nimeni nu prea mai bea DRC, mulţi spun că de fapt nu mai este un vin de colecţie, ci "Dumnezeul" vinurilor.

Ca alternativă, se recomandă Pinot Noir de la Côte de Nuits. Mai ales sticlele din 2012, 2010, 2009 şi 2005.

 

Tenuta dell’Ornellaia Masseto

Regiune: Bolgheri, Toscana, Italia

Soi: Merlot

Preţ: 600–3500 dolari

E cumva surprinzător să afli că unul dintre cele mai renumite vinuri de colecţie ale Italiei este de fapt o varietate franţuzească, dar probabil Merlot a fost destinat să crească cel mai bine în Toscana. Pentru că nu provine din struguri de soi italian, nu a primit clasificarea de top DOCG din Italia. Din fericire însă, criticii l-au făcut vedetă, referindu-se la el ca la un vin "super toscan".

 

Bruno Giacosa "Red LabelBarolo

Regiune: Barolo, Piemont, Italia

Soi: Nebbiolo

Preţ: 250–700

Vinurile Nebbiolo vin din cea mai importantă regiune din Piemont. Apar în faţa publicului numai de câteva ori într-o decadă, pentru că selecţia este una extrem de riguroasă, iar vârsta trebuie să fie una cât mai înaintată. Nebbiolo din Barolo este intens. Miroase a zmeură dulce şi trandafiri şi are un nivel înalt de tanin.

 

Vega Sicilia "Unico"

Regiune: Ribera del Duero, Spania

Soi: Tempranillo

Preţ: peste 300 dolari

De când au fost premiate în 1929, Vega Sicilia au devenit un fel de clasic al Spaniei. Originalul a fost creat din 80% Tempranillo şi restul varietăţi de Bordeaux. Unico stă până la 60 de luni în butoi, aşa că are o proporţie serioasă de tanin, însă după ce se "odihneşte" 20 de ani dezvăluie arome de fructe roşii şi negre, cu o mineralitate "soft stony".

 

Tu pe care dintre aceste vinuri le-ai adăuga în colecţia ta?

cele mai scumpe vinuri