tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

13 lucruri inedite despre gin
BITTER

13 lucruri inedite despre gin

1 iul 2016 comentarii

Ginul este băutura care se poate adapta uşor cam oricărui profil de arome.

1. Olanda este mama, iar Anglia este naşa 

O fi ginul reprezentativ pentru Anglia, însă această băutură alcoolică îşi are orginea în Olanda. Soldaţii englezii au descoperit jenever sau genever în Războiul Olandez de Independenţă, în secolul 17, şi l-au adus în ţară sub numele de gin. A devenit preferatul săracilor pentru că era foarte ieftin, iar producţia a depăşit-o rapid, cu mult, pe cea de bere. În scurt timp, a fost considerat sursa multor probleme medicale şi sociale. Ginul londonez aşa cum îl ştim astăzi a apărut acum 150 de ani. 

2. William Hogarth este pictorul care a descris efectele ginului în Gin Lane.

3. În 1736, Actul ginului a dus la revolte pentru că a crescut taxele pentru distribuitori. Acestea au fost abolite după şase ani, iar în 1751 a fost scris un nou act al ginului acceptat la scară mai largă. 

4. Franciscus Sylvius este creatorul ginului

Franciscus Sylvius, un medic olandez, a creat genever ca medicament, în secolul 16, pentru a îmbunătăţi circulaţia şi a lupta contra altor boli. Îl consumau mai ales soldaţii olandezi. Aceştia l-au poreclit "Dutch Courage".

5. Gin & Tonic debutează în India

În secolul 19, tot mai mulţi britanici se stabilesc în India, mai ales după Revolta din 1857, iar popularitatea Gin & Tonic atinge punctul maxim. În eforturile de a evita malaria, cererea pentru "Indian Tonic Water" creşte. Ginul a fost combinat cu apa tonică pentru a-i tăia din gustul amar. 

6.Gimlet a fost creat pentru a stopa lipsa de vitamina C

Pe vremuri, navigarea pe mare nu însemna doar vacanţe relaxante. Ameninţarea bolilor letale era peste tot. Royal Navy a fost cea care a amestecat ginul cu suc de lime pentru a preveni scorbutul, lipsa de vitamina C, iar băutura a primit numele Gimlet. 

7. "Mother's ruin"

Dacă despre genever se spune ca este "Dutch Courage", ginul a primit o poreclă mai întunecată "Mother’s Ruin". Pentru că era ieftin, ginul reprezenta alegerea numărul 1 în bordeluri, cu el, pe vremuri, femeile îşi induceau avorturile.

8. "Bathtub gin"

Whiskey-ul şi alcoolul de contrabandă au fost în lumina reflectoarelor în timpul Prohibiţiei, însă ginul a devenit în scurt timp extrem de popular pentru că era foarte uşor de realizat. Adesea era făcut în casă, prin amestecarea alcoolului ieftin obţinut din cereale cu arome de ienupăr, lăsat să fermenteze şi distilat direct în cadă. Nu era deloc curat şi astfel a produs multe boli şi decese. 

9. Cei mai mari băutori de gin

Nu britanicii sunt cei mai mari consumatori de gin, ci filipinezii care reprezintă 43% din piaţa mondială de gin. Au chiar şi o denumire pentru o sesiune de gin: Ginuman.

10. Ginul nu se bea sec

"Bathtub gin" nu era făcut ca să gâdile papilele, ci ardea gâtul. Pentru a-l face mai prietenos a fost "îndoit" cu alte ingrediente.

11. Gin Twist 

În 1923, Gin Twist era la mare modă. Menţionat în multe nuvele şi-n revistele vremii, această băutură din gin, suc de lămâie, sirop şi apă caldă era "must-ul" zilelor de atunci. 

12. Poţi să faci chiar tu gin

Ginul este de fapt o votcă aromată. Sunt ghiduri care te pot ajuta să-ţi faci propriul gin. Doar nu încerca în cadă!

13. Cel mai răspândit este London Dry Gin.

 

gin