tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

5 sfaturi ca să nu ne stresăm cu masa de Crăciun

5 sfaturi ca să nu ne stresăm cu masa de Crăciun

18 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Mesele de Crăciun sunt o bucurie, dar până să ajungem la partea frumoasă avem de parcurs un drum complicat. Ore întregi de curăţenie şi bucătărie aproape că ne epuizează şi apărem în faţa oaspeţilor un pic cam răvăşite de la atâta trebăluială. Am putea spune că stresul este ingredientul principal al reţetelor pentru masa de sărbători.

Cum putem face să pregătim masa de Crăciun relaxate? Ne învaţă Ali Alt, bucătar şi autor de cărţi de bucate.

Planificarea este cea mai importantă

Nu lăsa nimic de ultima sută de metri. O listă cu ce urmează să găteşti şi ingredientele necesare poate fi salvarea ta. În momentul în care te apuci de gătit trebuie să ai totul la îndemână. Poate e distractiv să le povesteşti oaspeţilor cum ai alergat prin tot oraşul după drojdie proaspătă la 10 seara, dar în momentul în care descoperi problema s-ar putea să ai o criză de nervi.

Fii practică

Trebuie să recunoaştem că excesele şi extravaganţele fac parte din meniul de sărbătoare. Totuşi, nu te apuca de reţete care nu sunt potrivite cu aparatura pe care o ai sau cu vasele tale. Gândeşte preparate pe care le-ai mai făcut şi ţi-au ieşit bine.

Apucă-te din timp

Unele preparate pot fi realizate cu câteva zile înainte. Carnea se poate toca şi congela cu câteva zile înainte, o parte din dulciuri le poţi face cu 2-3 zile în avans, poţi toca legume sau ce îţi mai trebuie pentru ciorbă sau salate.

Nu-ţi fie frică să trişezi

Dacă nu îţi place să găteşti sau nu ai timp, pur şi simplu comandă tot ce ai nevoie. Nu te stresa. Cina este pentru oameni, pentru atmosferă. Mâncarea este un pretext.

Cere ajutor

Nu este nevoie să te speteşti singură în bucătărie. Cere ajutor celor din casă: partenerului sau copiilor mai mari. Sigur pot şi ei să ducă la îndeplire anumite sarcini şi este şi în felul acesta puteţi petrece şi timp plăcut împreună. 

craciun sarbatori cină