tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

8 tipuri de ouă pe care trebuie să le încerci

8 tipuri de ouă pe care trebuie să le încerci

13 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Ouăle de găină sunt cele mai consumate, însă nu trebuie să uităm că există şi alte tipuri la fel de gustoase şi de benefice pentru sănătate. Poate sunt mai greu de achiziţionat sau mai scumpe, însă din când în când putem face o schimbare şi, la micul dejun, să ne delectăm cu un ou de raţă, de curcan şi de ce nu de struţ.

Oul de raţă

Ouăle de raţă sunt adevărate delicatese, fiind de obicei consumate alături de trufe sau de sparanghel. Pot fi gătite şi simplu, cu puţină smântână şi pâine prăjită sau se pot fierbe tare. Sunt echivalentul a două ouă de găină. Totuşi, trebuie să ţineţi cont de faptul că au un conţinut mai mare de grăsime şi au de trei ori mai mult colesterol.

Oul de gâscă

La fel ca ouăle de raţă, şi cele de gâscă sunt foarte bogate în grăsimi. Acesta este motivul pentru care sunt cel mai des folosite în reţete de prăjituri.

Oul de bibilică

Ouăle de bibilică sunt un aliment de lux. Sunt foarte rare ţinând cont de faptul că o bibilică nu face decât 60 de ouă pe an. Sunt extrem de aromate, cu un gălbenuş mare şi foarte puţin albuş. Din ouăle de bibilică se pot face prăjituri, maioneză sau se pot consuma ca atare fierte tare.

Oul de pescăruş

În gastronomia românească nu există o tradiţie cu privire la consumul de ouă de pescăruş, însă ele se consumă, fiind rezervate pentru mese cu adevărat speciale. Pot fi culese doar câteva săptămâni pe an, doar de către culegători autorizaţi. Dacă aveţi ocazia să gătiţi ouă de pescăruş, cel mai simplu să le fierbeţi 3 minute şi să puneţi alături de ele sparanghel tras la tigaie.

Oul de struţ

Ca să fierbi un ou de struţ ai nevoie de 50 de minute şi nu va fi foarte tare. Cu o greutate de aproape 2 kilograme, oul de struţ poate înlocui 24 de ouă mari de găină. Cel mai la îndemână este să faceţi din el o omletă, dar asiguraţi-vă că cei care vin la masă sunt înfometaţi.

Oul de fazan

Oul de fazan are jumătate din greutatea unui ou de găină şi este mai aromat decât acesta. Ouăle de fazan sunt perfecte în salate sau fierte.

Oul de curcă

Ouăle de curcă sunt o raritate, dar sunt extrem de apreciate pentru gălbenuşul foarte cremos. Sunt perfecte prăjite. Pot înlocui cu succes oul de găină în orice reţetă.

Oul de prepeliţă

Ouăle de prepeliţă sunt consumate mai ales pentru beneficiile pe care le au asupra sănătăţii. Un ou de prepeliţă are un sfert din greutatea unui ou de găină. Sunt destul de folosite în bucătăria asiatică, chiar şi în supe.

 

 

oua rata gâscă prepeliţă curcan struţ