tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

9 idei delicioase pentru pacheţelul copilului tău

9 idei delicioase pentru pacheţelul copilului tău

27 sep 2017 comentarii

Pacheţelul pentru şcoală le pune părinţilor imaginaţia la încercare. Sandvişul este cea mai la îndemână variantă însă există şi alte variante. Iată 9 preparate care vă vor face copiii să mănânce cu poftă.

Rulouri de pizza

500 g aluat de pâine

60 g sos de pizza

120 g mozzarella mărunţită

30 g ardei gras tocat mărunt

15 g ulei de măsline

Se preîncălzeşte cuptorul la 230̊C. Aluatul se întinde şi se taie într-un pătrat cu latura de 25 cm. Deasupra lor se întinde sosul de pizza, apoi mozzarela, ardeiul iute. Se rulează şi se taie în 10 bucăţi. Se pun pe o foaie de copt care a fost unsă cu ulei. Capetele superioare ale rulourilor se ung cu ulei. Se presară mozzarella care a mai rămas şi cu parmezan. Se coc 15 minute.  

 

Prăjitură cu iaurt şi fructe

370 g făină

5 g bicarbonat de sodiu

2 g praf de copt

5 g scorţişoară

2 g ghimbir tocat mărunt

180 g fructe confiate

70 g nuci mărunţite

250 g iaurt

Un ou

40 g suc de mere

30 g ulei

Se preîncălzeşte cuptorul la 180̊C. Într-un vas se amestecă toate ingredientele uscate, inclusiv fructele confiate şi nucile. În alt vas se amestecă iaurtul cu oul, susucl de mere şi uleiul. Se face o gaură în mijlocul amestecului de ingrediente solide şi se adaugă compoziţia lichidă. Se amestecă până se omogenizează. Într-o tavă de 21 x 31 cm se pune hârtie de copt şi se varsă compoziţia. Se coace 45-50 de minte. Se lasă 10 minute înainte de a se felia.  

 

Batoane de granola fără coacere

500 g orez brun fiert

500 g ovăz

60 g migdale mărunţite

60 g miez de floarea soarelui

120 g fulgi de nucă de cocos

120 g fructe confiate

120 g unt de arahide

120 g miere

5 g vanilie

250 g fulgi de ciocolată (opţional)

Se amestecă cerealele, ovăzul, migdalele, seminţele, fulgii de cocos şi fructele confiate. Untul de arahide încălzeşte împreună cu mierea şi vanilia. Nu se aduce în punctul de fierbere. Amestecul se toarnă peste mixul de cereale şi se amestecă imediat. Se toarnă compoziţia într-o tavă de 21 X31 cm. Se apasă foarte bine cu degetele. O altă tavă cu aceleaşi dimensiuni se unge pe spate cu ulei şi se presează deasupra compoziţiei. Dacă se folosesc fulgi de ciocolată se pun înainte de a presa cu degetele. Cele două tăvi se înfoliază foarte bine cu folie alimentară. Se dă la rece, apoi se taie în 24 de bucăţi. Se pot consuma şi după 2 săptămâni dacă sunt ambalate individual.

 

Covrigei cu brânză

2 foi de aluat

1 lingură bulion

50 g brâză cheddar răzuită

1 ou

20 g parmezan răzuit

Se preîncălzeşte cuptorul la 200°C. Într-o tavă se pune hârtie de copt. Pe una dintre foile de aluat se întinde bulion, se presarfă cheddar. Pe cealaltă foaie se întinde oul bătut. Cu această parte se pune peste foaia cu cheddar. Se presează foile.

Se taie în 12 fâşii. Se unesc marginile şi se preasează ca să se unească. Se modelează în formă de covrig. Se pun pe tavă şi se ung cu ou. Se presară cu parmezan. Se dau la cuptor pentru 15-20 de minute.  

 

Prăjiturele cu măr şi morcovi

315 g făină

7 g praf de copt

80 ml lapte

220 g zahăr brun

180 ml ulei (de preferat de tărâţe de orez)

3 ouă

esenţă de vanilie

1 morcov mare, dat pe răzătoare

1 măr dat pe răzătoare

1 măr tăiat în felii subţiri

1 linguriţă de scorţişoară

Se preîncălzeşte cuptorul la 180°C. Se dă cu ulei o tavă de brioşe cu 8 locuri.

Se amestecă făina cu zahărul brun până se omogenizează. Se bat cu telul uleiul, ouăle, vanilia  şi laptele. Se adaugă morcovul şi mărul răzuite. Când s-au amestecat se toarnă peste făină şi zahăr şi se amestecă bine.

Se toarnă o cantitate egală de compoziţie în formele de brioşă. Se garniseşte cu câte felii de măr şi se presară scorţişoară. Se coace 30 de minute. Înainte de a le scoate din formă, lăsaţi-le 5 minute să se odihnească.

 

Rulouri cu carne de vită

100 g frunze de coriandru proaspăt

100 g frunze de mentă proaspătă

70 g boabe de fasole

30 g sos de chilli dulce

30 g suc de limetă

2 foi de tortilla

Jumătate de castravete curăţat de coajă şi tăiat în fâşii

4 frunze de salată

4 bucăţi subţiri de friptură de vită

Jumătate de ceapă roşie (opţional)

Se amestecă într-un vas coriandrul, menta şi boabele de fasole. Se adaugă sosul de chilli şi sosul de limetă. Pe foile de tortilla se întind toate ingredientele şi se rulează. Se pot servi şi reci.

 

Mingiuţe cu seminţe de chia şi susan

70 g caju

70 g nuci de macadamia

250 g curmale fără coajă

30 g seminţe de chia

15 g sirop de malţ

30 g seminţe de susan

Nucile caju, cele de macadamia, curmalele, seminţele de chia, siropul de malţ şi jumătate din susan se pun într-un robot de bucătărie şi se mixează până când devine o pastă. Se fac mingiuţe care se trec prin susan. Se dau la rece pentru 30 de minute.

 

Batoane de susan şi musli

500 g musli

O linguriţă scorţişoară

35 g seminţe de susan

25 g mălai

125 mil ulei de cocos

80 ml miere

80 ml sirop de arţar

85 ciocolată neagră topită

Se preîncălzeşte cuptorul la 180C. Se unge cu ulei o tavă cu dimensiunile de 30cm x 20cm.

Într-un vas se amestecă musli, scorţişoara, seminţele de susan şi mălaiul. Uleiul de cocos, mierea, siropul de arţar se încălzesc pentru 2-3 minute şi apoi se toarnă peste amestectul de ingrediente uscate. Se amestecă bine şi apoi să pune în tavă. Se dă la cuptor pentru 30 de minute, apoi se scoate şi după ce s-a răcit se dă la rece. Se taie în 12 bucăţi. Se toarnă deasupra ciocolata topită.

 

Bile de cartofi şi legume

500 g cartofi

10 g ulei de măsline

Jumătate de praz curăţat şi tocat

1 morcov răzuit

1 dovlecel răzuit

10 g tahini

2 g cuişoare măcinate

5 g coajă de lămâie

70 g făină

Cartofii se fierb şi apoi se zdrobesc.

Cuptorul se preîncălzeşte la 220°C. Morcovii şi prazul se sotează pentru 4 minute, apoi se adaugă dovlecelu. Se mai lasă 3 minute şi se pun tahini, cuişoarele şi coaja de lămâie. Se mai lasă 1 minut.

Peste cartofi se adaugă făina şi legumele. Se asezonează cu sare şi piper şi se amestecă bine. Se formează biluţe. Se pun pe o tavă în care s-a pus hârtie de copt. Se dă 30 de minute la cuptor. 

copii pachet retete

Cristina Călin