tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Alimentele dulci-sărate, ale lumii preferate

Alimentele dulci-sărate, ale lumii preferate

12 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Dulce şi sărat. Două gusturi care par că nu se potrivesc, însă realitatea din bucătărie spune că papilele gustative vor fi chiar încântate. Succesul caramelului sărat este dovada că trebuie să avem curaj să încercăm combinaţii aparent incompatibile.

Ştim cu toţii că sarea este un potenţiator de gust natural, atunci când este folosită în cantitatea potrivită. Preparatele nu vor deveni sărate, ci doar gustoase. Toate reţetele de prăjituri au în compoziţie un praf de sare datorită capacităţii acesteia de a potenţa gustul celorlalte ingrediente.

Există 5 gusturi de bază: dulce, sărat, amar, acru şi umami. Limba le poate detecta pe toate, acest simţ fiind dezvoltat de mii de ani din nevoia pe care omul o avea pentru supravieţuire. Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Calitatea şi Eficienţa Actului Medical din SUA, creierul uman asociază atât gustul dulce, cât şi pe cel sărat cu alimente bogate în nutrimenţi.  Mâncarea amară este asociată cu otrava. Evident, omenirea a evoluat şi am înţeles că aceasta nu este o regulă general valabilă. Totuşi, alimentele sărate şi dulci au rămas cele care provoacă plăceri.

Ştiinţific vorbind, papilele noastre gustative sunt responsabile pentru plăcerea pe care o simţim atunci când mâncăm alimente în care sunt amestecate ingrediente dulci şi sărate. Un studiu publicat de Academia Naţională de Ştiinţe din SUA a arătat că pe limba noastră sunt nişte receptori care se activează doar atunci când sarea şi zahărul se găsesc  împreună în acelaşi aliment. Chiar dacă pare ilogic, un praf de sare adăugat pe o felie de pepene îl va face să fie mai dulce decât este de fapt.

Un alt motiv pentru care alimentele dulci-sărate ne plac este că organismul nostru este construit să aibă nevoie de ambele. Fără sodiu nu poate funcţiona, iar zahărul îi dă energia necesară funcţionării.  Atunci când satisfacem aceste două nevoi cu un singur preparat, în mintea noastră apare un sentiment de satisfacţie.

Caramelul sărat este dovada că asocierea dintre dulce şi sărat este un câştig pentru cofetărie. A fost inventat în 1998 de ciocolatierul Michael Recchiuti care a început să vândă ciocolată învelită în caramel şi floare de sare. Succesul nu a venit instant, însă atunci când lanţuri mari de restaurante, cafenele sau cofetării au început să introducă în meniu caramelul sărat, pariul a fost câştigat. Anul 2008 a fost unul decisiv. Haagan Daz, Starbucks şi lanţul de magazine Walmart au făcut din acest ingredient aparent extravagant, unul celebru în toată lumea.

Caramelul sărat nu este singurul care înglobează două gusturi distincte, dar care a intrat în preferinţele consumatorilor. Prezenţa fisticului sărat în diferite reţete de prăjituri sau îngheţate este o obişnuinţă. Miere sau sirop de arţar în fripturi, sos de fructe pentru preparate din carne, pizza cu ananas, iar exemplele pot continua la nesfârşit. Bucătăria chinezească este celebră pentru astfel de combinaţii. Nici gastronomia românească nu este străină de astfel de amestecuri. În Ardeal  nimeni nu se miră atunci când dulceaţa de fructe însoţeşte o bucată zdravănă de telemea.

 

 

 

alimente dulce sărat