tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Aproape totul despre conopidă

Aproape totul despre conopidă

5 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Conopida este genul de legumă pe care ori o adori, ori nu vrei să o vezi în faţa ochilor. Mirosul ei specific nu este plăcut de toată lumea şi de aceea este evitată. Cei care o adoră o mănâncă sub orice formă: crudă, budincă, supă, prăjită, fiartă, pane sau murată. De beneficiile ei omenirea se bucură de mai bine de 2000 de ani, de când a fost a fost descoperită în zona mării Mediterane, pe teritoriul de acum al Turciei.

De ce să mănânci conopidă?

Glucozinolaţii sunt cei care îi dau conopidei gustul specific, care nu este plăcut de toată lumea. Totuşi, aceştia jută la activarea sistemului de detoxifiere a organismului. Cel mai bine ar fi să consumaţi conopida crudă pentru a beneficia de efectele lor. Anumite studii au arătat că au un rol destul de mare în prevenţia apariţiei unor anumite tipuri de cancer.

Potasiul este esenţial în buna funcţionare a organismului, ajutând la normalizarea bătăilor inimii şi la hidratarea corespunzătoare. Conopida este o sursă foarte bună de potasiu care are avantajul de a nu avea foarte multe calorii. 100 de grame de conopidă aduc un aport de 320 mg potasiu (din necesarul zilnic de 4700 mg) şi nu au decât 27 kcal.

Vitamina C este un antioxidat fără de care corpul nostru nu poate să funcţioneze. În mod surprinzător, conopida asigură o cantitate suficientă, 52 mg/ 100 g. Aceeaşi cantitate de portocale are un aport de 64 mg.

Elementul 100 g conopidă % Doza Zilnică
Valoare Energetică 25 kcal  
Proiteine 1,92 g  
Lipide 0,28 g  
Carbohidraţi 4,97 g  
Fibre 2 g  
Calciu 22 mg 2%
Fier 0,4 mg 2%
Magneziu 15 mg 4%
Fosfor 44 mg 4%
Potasiu 320 mg 9%
Sodiu 30 mg 1%
Zinc 0,3mg 2%
Vitamina C 44,6 mg 77%
Tiamina/ Vitamina B1 0,1 mg 4%
Riboflavina/ Vitamina B2 0,1 mg 4%
Niacina/ Vitamina B3 0,5 mg 3%
Vitamina B6 0,2 mg 11%
Acid folic/ Vitamina B9 57 mcg 14%
Vitamina E 0,1 mcg 0%
Vitamina K 16 mcg 20%

Cum o cumperi

Conopida trebuie să aibă florile tari, fără puncte negre, iar frunzele nu trebuie să dea semne de veştejeală. De asemenea, partea de jos trebuie să fie tare. În caz contrar este semn că urmează să se strice.

 

Cum se găteşte conopida

Cel mai important lucru atunci când gătiţi conopida este să nu o supuneţi unui tratament termic îndelungat. Este suficient să o lăsaţi până când se înmoaie puţin. În caz contrar nu va mai avea textura crocantă şi nici nu veţi mai beneficia de toate vitaminele şi mineralele pe care le conţine. Pentru a-i păstra culoarea albă pe parcursul gătirii, puneâi o lingură de zeamă de lămâie în apa în care o fierbeţi.

La microunde

Conopida se poate găti şi la microunde, iar metoda este cea mai simplă dintre toate. Nu trebuie decât să puneţi bucheţelele într-un vas cu apă şi să daţi drumul cuptorului pentru 5-7 minute, în funcţie de puterea acestuia.

La aburi

Gătitul la aburi este cea mai bună metodă de a pregăti conopida. Veţi păstra textura, aromele, dar şi vitaminele şi mineralele. În maximum 7 minute veţi avea o garnitură perfectă.

Prăjită

Dacă vreţi să prăjiţi conopida, trebuie să rupeţi florile şi să se puneţi într-o tigaie cu ulei încins pentru 3-5  minute.

Cum se păstrează

Conopida poate fi ţină la frigider între 5 şi 7 zile, înfăşurată în folie alimentară, fără să o spălaţi înainte. Indicat ar fi să-i faceţi foliei alimentare câteva găurele pentru a lăsa aerul să circule. În frigider trebuie pusă cu capul în jos. Florile de conopidă pot fi fierte pentru 1 minut în apă clocotită şi apoi puse la congelator chiar şi pentru un an.

Tipuri de conopidă

Conopida albă. Aceasta este cel mai cunoscut tip de conopidă. Se găseşte peste tot. 

Conopida mov. Nu are o aromă la fel de persistentă precum cea albă şi se găteşte şi mult mai uşor. La tratament termic, îşi schimbă culoarea în verde. Poate înlocui conopida albă în majoritatea reţetelor.

Conopida portocalie. Se găseşte pe piaţă din 2003 şi a fost produsă pentru prima dată în Canada în 1970. Nu există diferenţe de textură sau gust între conopida portocalie şi cea albă. 

 

 

 

 

conopidă