tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Ayurveda şi alimentaţia în timpul iernii: ce să mănânci când e frig afară

Ayurveda şi alimentaţia în timpul iernii: ce să mănânci când e frig afară

19 nov 2018 comentarii

Natura ne oferă mereu antidotul pentru afecţiunile de sezon, se spune în Ayurveda. Iar secretul pentru o bună imunitate în perioada rece a anului se află chiar în farfuria noastră. Pentru a contracara umiditatea şi frigul de afară, ar trebui, aşadar, să apelăm la alimentele care se găsesc din plin acum prin pieţele noastre.

Ayurveda consideră că toate bolile încep în tractul digestiv, iar mâncarea este primul nostru medicament. Având o dietă sănătoasă, ideală pentru corpul tău, ai ocazia să îţi păstrezi o sănătate optimă.

În timpul iernii, răceala de afară se strecoară şi în organismul nostru. Deşi afară este umezeală, din punctul de vedere al ayurveda noi suntem mai “reci“ şi mai “uscaţi”. Adică deshidrataţi. Ni se usucă şi se crapă pielea de pe mâini, de pe faţă, sinusurile şi chiar şi articulaţiile sunt mai “uscate”. Ca urmare a frigului, mucoasele de pe diverse organe se irită şi încep să producă mai mult mucus. Iar mucusul este un teren optim pentru bacterii şi virusuri. Dar nu îţi face griji: natura ne oferă antidotul pentru toate aceste simptome în chiar alimentele pe care le găsim la piaţă. Totul este să ştii ce să cumperi şi să-ţi găteşti.

Ce este recomandat să mănânci iarna?

În Ayurveda, se consideră că iarna are energie Vata. Aşadar, din noiembrie până în februarie, introdu în alimentaţie mai multe fructe cu coajă lemnoasă, seminţe, cereale. Când găteşti, preferă supele şi tocăniţele de legume, cu sau fără carne. De asemenea, poţi consuma proteine de la animale mai mari, cu grăsimi care sunt mai dense. Ţi-e teamă să nu te îngraşi? În timpul iernii, spune ayurveda, chiar este de dorit să ai două-trei kilograme în plus faţă de greutatea ta din timpul verii. Dar alege cât mai multe grăsimi bune şi fibre, conform listei de mai jos.

1. Legume care cresc sub pământ

Aici sunt incluse toate rădăcinoasele: sfeclă, morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, cartofi şi cartofi dulci. Pentru că toată vara cresc sub pământ, aceste legume sunt mai grele şi mai dense, ceea ce le face ideale pentru sezonul Vata. Majoritatea sunt bogate în fibre, minerale, vitamina A şi vitamina C, aşadar sunt benefice pentru sistemul imunitar.

2. Mai multe proteine

Dacă nu eşti vegetarian, este bine să mănânci ceva mai multă carne în această perioadă a anului (dar nu depăşi 10% din întreaga alimentaţie). Organismul are nevoie de mai multe proteine în timpul iernii. De asemenea, poţi împlini acest necesar consumând pudră proteică din zer, nuci, seminţe, spirulină, iaurt şi ouă. Proteinele sunt esenţiale în timpul iernii pentru sănătatea pielii, imunitate şi multe altele.

3. Alimente fermentate

Fermentaţia, menită să păstreze legumele pentru iarnă, susţine imunitatea prin spijinirea florei microbiene intestinale. Alimentele fermentate încălzesc, de asemenea, organismul, un plus bine venit în timpul iernii. Încearcă să mănânci mai multe murături (puse la saramură, nu în oţet), varză murată, iaurturi, brânză fermentată.

4. Mai multe grăsimi

În timpul lunilor de iarnă, o dietă bogată în grăsimi bune asigură o temperatură mai bună a corpului şi, de asemenea, la reconstruirea celulelor, care au nevoie de colesterol. Cel mai recomandat este peştele, de preferat codul şi somonul de Alaska, aflat în plin sezon de migrare. Aceştia conţin mulţi acizi graşi esenţiali, precum omega-3. De asemenea, încearcă să găteşti cu ulei de măsline, ulei de nucă de cocos, unt şi ghee în timpul toamnei şi a lunilor lungi de iarnă.

5. Mai multe fibre

Chiar şi în acest sezon, ai de unde alege alimente bogate în fibre. Acestea sunt recomandate pentru a susţine sănătatea intestinală, pentru că, aşa cum spuneam şi mai sus, o bună digestie este esenţială în ayurveda. Poţi obţine fibre din cereale integrale, seminţe, majoritatea leguminoaselor, secară şi orez. Merele au, de asemenea, o mulţime de fibre. Ştiinţa dă dreptate ayurvedei: toamna şi iarna, în saliva noastră există o doză mai mare dintr-o enzimă numită amilază, care ne ajută să descompunem carbohidraţii.

 

Reţetă ayurveda pentru iarnă: supă de morcovi cu ghimbir

Ingrediente

• 2 morcovi mari
• 1 ţelină mică
• 1 bucată de ghimbir cât o jumătate de deget
• 2 linguriţe ulei de măsline
• sare de mare
• piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Pune morcovii tăiaţi rondele, ghimbirul tocat şi ţelina tăiată cuburi într-un blender. Umple cu apă atât cât să acoperi legumele. Pasează până omogenizezi, obţinând un fel de piure, apoi toarnă într-o oală mică. Adaugă uleiul, sare şi piper după gust, apoi fierbe supa timp de 10-15 minute.

Cum te poate ajuta poate supa de morcovi cu ghimbir?

De un portocaliu atrăgătoar, cremoasă, picantă şi nutritivă, supa de morcovi cu ghimbir este pur şi simplu o rază de lumină într-o zi mohorâtă de iarnă.

Sucul de morcovi proaspăt storşi este adesea folosit în medicina ayurvedică împreună cu ghimbirul. Elementele nutritive din aceste două rădăcinoase oferă digestiei o odihnă necesară într-un regim de iarnă, din care adesea lipsesc legumele, dar în care avem tendinţa să consumăm multe grăsimi şi carbohidraţi din produse rafinate.

Ghimbirul şi piperul negru sunt combustibili buni pentru a arde surplusul de grăsimi. Ţelina este un diuretic, iar alături de efectele laxative uşoare ale morcovului va ajuta la digestie. Morcovul este bogat şi în antioxidanţi, benefici pentru sistemul imunitar. Beta-carotenul susţine ficatul şi purifică sângele.

De o simplitate aproape spartană, supa de morcovi cu ghimbir este purificatoare, energizantă, plină de vibre şi vitamine. Verifică efectul acestei supe: ar trebui să simţi o vitalitate îmbunătăţită şi o claritate a minţii, după doar câteva ore de la momentul consumării ei.

Foto: 123rf.com

Un alt mod de a prepara supa cremă de morcovi cu ghimbir găseşti şi aici

alimentatie frig iarna imunitate alimente sezon