tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Care este diferenţa dintre bezeaua franţuzească, elveţiană şi italiană
SWEET

Care este diferenţa dintre bezeaua franţuzească, elveţiană şi italiană

23 aug 2017 comentarii

Un amestec de zahăr şi albuşuri de ou, bezeaua este folosită pentru soufflé-uri, mousse-uri şi amestecurile de tort, pentru a decora plăcintele, sau unele deserturi cum ar fi Baked Alaska.

Există trei tipuri de bezea (franţuzească, elveţiană şi italiană), iar diferenţele lor ţin de unde şi când se adăugă zahărul, precum şi metoda de producere.

Bezeaua franţuzeacă: Această bezea, care nu este tratată la căldură, este cea mai cunoscută. Zahărul este adăugat treptat în spuma de albuş, până când zahărul s-a topit complet şi bezeaua este fermă. Cel mai bine este să folosiţi zahăr super-fin pentru că se dizolvă repede. Acest tip de meringue este cel mai puţin stabil, dar şi cel mai uşor, ceea ce îl face perfect pentru soufflé-uri.

Bezeaua italiană: Cea mai stabilă dintre toate, aceasta este făcută cu un sirop de zahăr care a fost încălzit până la momentul „biluţei de zahăr”(115° C). Siropul de zahăr fierbinte este adăugat treptat în albuşul de ou, după care este spumat până când amestecul formează vârfuri lucioase. Stabilitatea şi textura sa netedă o fac ideală pentru crema de unt şi mousse-uri.

Bezeaua elveţiană: Fermă şi uşor mai densă decât celelalte, bezeaua elveţiană este făcută prin amestecarea zahărului şi a albuşurilor de ou împreună la bain-marie până când acestea sunt foarte calde la atingere, înainte de a le mixa. Adăugarea timpurie a zahărului previne creşterea albuşurilor de ou în volum la fel de mult ca în celelalte tipuri de bezea, dar adaugă o textura fină. Bezeaua elveţiană este deosebit de bună pentru coacerea unor straturi crocante şi pentru a decora plăcintele.

Toate cele trei tipuri de bezea implică o mare cantitate de zahăr atât pentru aromă, cât şi pentru textură.

bezea