tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Care este diferenţa dintre şampanie şi prosecco

Care este diferenţa dintre şampanie şi prosecco

8 iun 2017 comentarii

Pe lângă faptul că este un pic mai dulce decât şampania, prosecco este mai uşor şi, desigur, mai ieftin. Care este totuşi diferenţa dintre cele două băuturi?

Totul ţine de tipul de struguri şi de regiunea din care vinul spumant este fabricat.

Şampania este produsă în regiunea Champagne din Franţa şi este fabricată din struguri Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier.

Vinul prosecco, pe de altă parte, provine din satul Prosecco, situat în apropierea oraşului Trieste din nord-estul Italiei. Acest vin este realizat în principal cu struguri Glera, care înainte au fost denumiţi struguri Prosecco, dar pot include şi Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera sau alte soiuri.

O altă diferenţă este că în timpul celei de-a doua fermentări acţiunea are loc în interiorul sticlei pentru şampanie, în timp ce pentru prosecco se face în butoi. Procesul de lungă durată, şi totodată costisitor, pentru şampanie este unul din factorii pentru care preţul acesteia este mai mare.

Şampania şi prosecco au, de asemnea, palete de arome foarte diferite. În şampanie, aromele primare sunt: citrice, piersici albe, cireşe şi migdale. Aromele primare din prosecco sunt merele verzi, miere, caprifoi şi pere.

Datorită aromelor diferite, cele două vinuri spumante sunt combinate cu alimente destul de diferite. Şampania este un vin sec, cu o aciditate ridicată, care merge cel mai bine cu fructele de mare, legumele murate sau alimentele crude.

De cealaltă parte, prosecco este un vin un pic mai dulce, făcându-ul perfect de consumat alături de aperitive pe bază de fructe, cum ar fi prosciutto cu pepene. Multe persoane preferă să consume prosecco alături de mâncare asiatică.

sampanie prosecco