tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Care sunt greşelile pe care le faci când găteşti orez?

Care sunt greşelile pe care le faci când găteşti orez?

10 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Orezul este unul dintre cele mai apreciate alimente pentru că este săţios, versatil, ieftin. Problema este că nu se găteşte aşa de uşor precum pare. Ba iese prea zemos, ba se lipeşte de vas, ba e fad. Pentru a evita aceste neplăceri, trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi.

Greşelile pe care le putem face atunci când gătim orez sunt atât de banale încât nici nu ne dăm seama că ele sunt cele cae influenţează modul în care arată mâncarea la final.

Nu alegi vasele potrivite pentru gătit

Atunci când gătim orez trebuie să folosim un vas cu fundul subţire pentru a ajuta căldura să se distribuie uniform. Dacă alegem oala potrivită am scăpat de jumătate dintre probleme.

Nu speli orezul

Orezul trebuie spălat pentru a înlătura excesul de amidon, dar şi impurităţile care pot influenţa calitatea preparatului finit. Cel mai bine este să îl treceţi printr-un jet sau două de apă rece.

Orezul aromatizat trebuie înmuiat în apă

Basmati sau alte tipuri de orez aromate trebuie înmuiate în apă rece pentru a ajuta uleiurile volatile să se fie mai pregnante. De asemenea, prin înmuiere se reduce timpul de gătit care distruge aromele.

Folosirea unui foc prea tare

Orezul trebuie fiert la foc mic, fără să ne grăbim. Altfel, stricăm textura şi ardem mâncarea.

Ridicarea capacului în timpul fierberii

Dacă fierbi orez, nu trebuie sub nicio formă să ridicaţi capacul vasului în care se găteşte. Făcând acest lucru, prelungiţi timpul de fierbere, dar şi afectaţi calitatea preparatului final. Orezul va fi mai uscat şi poate rămâne nefiert la mijloc.

Nu trebuie amestecat în orez

O altă greşeală pe care aproape toată lumea o face este că amestecă în vasul în care orezul fierbe. În acest mod se activează amidonul şi se formează bule de aer. Orezul va avea o consistenţă foarte spongioasă, care sigur nu va fi pe placul tău.

Nu adaugi suficientă apă

Cantitatea de apă necesară pentru fierberea orezului diferă de tipul acestuia, aşa încât citiţi pe ambalaj indicaţiile producătorului. Trebuie să puneţi suficientă apă de la început, astfel încât să nu fie nevoie să ridicaţi capacul sau să amestecaţi în vas.

Nu pui sare în apă

Sarea interferează cu amidonul şi împiedică orezul să devină gelatinos, aşa încât este indicat să pui un praf de sare atunci când îl pui la fiert. Unii bucătari pun chiar mai mult de un praf de sare, pentru a se asigura că preparatul va avea o consistenţă potrivită.

Nu laşi orezul să se odihnească

După ce ai luat vasul de pe foc, lasă-l între 5 şi 30 de minute înainte de a-l mânca. 

orez retete