tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Ce este Affogato

Ce este Affogato

17 aug 2017 comentarii

În materie de mâncare, avem multe pentru a le mulţumi italienilor: pizza, prosciutto, Parmigiano-Reggiano, practic fiecare sos de paste la care ne-am putea gândi, risotto, lasagna, tiramisu – şi lista continuă!

Cea mai recentă delicatesă care vine din peninsulă, şi pe care trebuie să o încercaţi cât mai repede, este affogato, un hibrid între desert şi băutură.

Ca multe alte preparate italiene, affogato este o lecţie în simplitate. În forma sa clasică, este „căsătoria” a două esenţe delicioase: espresso şi gelato. Astfel, affogato este soluţia perfectă pentru dilema „cafea sau desert?” după orice masă. Cuvântul „affogato” se traduce literalmente „înecat” în italiană, făcând referire la îngheţata rece care este înecată de espresso fierbinte.

În esenţă, affogat-ul pefect este menit să fie uşor şi delicios. În versiunea sa clasică, affogato-ul începe cu o singură cupă de îngheţată de vanilie sau fior di latte gelato într-un phar de sticlă răcit sau un castron mic. Scopul nu este ca espresso să topească imediat gelato, ci să curgă pe marginea cupei de gelato şi să formeze un fel de piscină în partea de jos, astfel că vasul răcit ajută la realizarea acestui lucru. Un espresso dublu ar trebui să fie turnat direct peste gelato şi servit imediat!

În timp ce unii ar putea lua în considerare abaterea de la varianta clasică de affogato drept un sacrilegiu, această băutură-desert poate fi adaptată în funcţie de preferinţe. Astfel, pentru affogato plin de savoare, puteţi folosi ulei de măsline. Dacă însă doriţi o variantă puţin alcoolizată puteţi pune peste gelato un vin de desert, cum ar fi Port, PX Sherry, Marsala sau Recioto. Puteţi, de asemenea, să puneţi câteva bucăţele de fructe uscate sau proaspete, citrice, migdale sau biscotti.

 

credit foto: 123rf.com

affogato