tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Ce nu trebuie să găteşti niciodată în slow cooker

Ce nu trebuie să găteşti niciodată în slow cooker

9 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Aparatele de tip slow cooker sunt la mare modă în ultima perioadă şi pe bună dreptate. Cine nu ar vrea să vină de la serviciu şi să găsească o oală de mâncare caldă, delicioasă. Totuşi, slow cooker-ul are şi el limitările lui. Nu îl poţi folosi pentru albsolut orice îţi trece prin minte.

Iată ce nu trebuie să pui în slow cooker dacă vrei să ai parte de o masă delicioasă.


Peşte

Unul dintre motivele pentru care nu trebuie să găteşti peşte la slow cooker este că vei găsi casa mirosind ca o pescărie şi nu este chiar tocmai ce ai nevoie. Nu numai aceasta este problema, ci şi faptul că această metodă de a găti va face peştele foarte uscat. Clare Lane, private chef în New York, a spus pentru seriousseats.com că pentru peşte cel mai potrivit mod de a-l pregăti este pe grătar, mai ales că nici nu durează foarte mult.

Piept de pui fără os

La fel ca şi peştele, pieptul de pui se va usca foarte tare dacă este gătit în slow cooker din cauza faptului că nu are suficientă grăsime. Dacă totuşi vrei să găteşti piept de pui, pune-l cu tot cu os şi nu uita să îi scoţi pielea înainte de a-l arunca în vas.  

Legume verzi

În general legumele puse la slow cooker sunt o variantă excelentă de garnitură. Totuşi, cele verzi îşi vor pierde din culoare lăsate în vas pentru o zi întreagă. Poţi să le adaugi în ultimele 10 minute de gătit pentru a le păstra aspectul.

Brânză

Brânza gătită pentru o perioadă lungă de timp la temperatură mică începe să aibă cocoloaşe pentru că lactoza se dezintegrează. La sfârşit veţi avea nişte cottage cheese într-un lichid foarte gras. Cel mai bine este să adăugaţi bucăţile de brânză la finalul procesului de gătit.  

Extract de vanilie ieftin

În slow cooker poţi face o mulţime de deserturi, de la rulouri cu scorţişoară la pandişpanuri sau pâine cu banane. Trebuie doar să ai grijă ce fel e extract de vanilie foloseşti pentru că cele ieftine vor face ca prăjiturile să aibă gust de alcool.

Paste

Pastele par cel mai simplu fel de mâncare şi totuşi nu tuturor le ies perfecte. Respectarea timpului de fierbere este detaliul cel mai important. În slow cooker nu există acest control şi pastele se vor găti mult prea mult.

Ierburi proaspete

La fel ca în cazul legumelor verzi şi ierburile proaspete îşi vor pierde culoarea odată ce vor fi lăsate atât de multe ore în slow cooker. Cel mai potrivit este să le adaugi în sosuri sau atunci când pui mâncarea în farfurie.

Carnea de bună calitate

Dacă vrei o masă deosebită şi ai cumpărat o carne mai scumpă, atunci nu este cazul să o pui la slow cooker. Carnea de calitate este deja fragedă şi nu are nevoie de ore în şir de tratament termic la temperaturi mici. Cel mai bine este să o pui într-o tigaie şi să o laşi să prindă o crustă frumoasă pe ambele părţi. La slow cooker foloseşte carne mai ieftină.

Orez cu bobul lung

Orezul este destul de greu de gătit la slow cooker pentru că nu ai controlul temperaturii. Se va înmuia pe margini, iar în interior va rămâne tare şi uscat. Orezul sălbatic este cel mai potrivit pentru slow cooker.

Vin

Atunci când pui vin sau orice alt alcool la slow cooker nu va avea unde să se evapore. La final preparatul va fi foarte amar.

Alimentele congelate

Singura problemă cu alimentele congelate ţine de temperatură. La slow cooker vor rămâne la o temperatură prea scăzută pentru o perioadă prea lungă de timp şi atunci există riscul să se dezvolte bacterii care ne pot face rău.

Fasole uscată

Potrivit unor cercetători de la Universitatea din Minnesota fasolea uscată conţine o toxină care nu se elimină decât prin fierbere, iar în slow cooker acest lucru nu se întâmplă. Dacă totuşi vrei să găteşti, o poţi face fără nicio problemă folosind fasole conservată. 

slow cooker sfaturi