tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Ce să faci dacă nu creşte pâinea de casă?

Ce să faci dacă nu creşte pâinea de casă?

5 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Prepararea pâinii în casă este aproape o artă, iar mirosul care se răspândeşte în toată casa este sinonim cu fericirea. Totuşi, nu toată lumea stăpâneşte tehnicile şi există riscul să fim dezamăgiţi atunci când scotem pâinea de la cuptor sau când gustăm din ea. Cu puţină răbdare putem remedia anumite defecte pe care le poate avea pâinea noastră.

Pâinea nu a crescut

Atunci când pâinea nu creşte înseamnă că aluatul nu a fost frământat suficient, iar glutenul nu-l poate lega. Nu trebuie decât să mai frămânţi puţin înainte de a da pâinea la cuptor pentru a pune glutenul în mişcare. Nici dacă frământăm prea mult pâinea nu va creşte frumos. Acest lucru se întâmplă când foloseşti un mixer. Dacă vezi că aluatul începe să se strângă în jurul paletei care mixează, opreşte aparatul.

Se întâmplă ca pâinea să nu crească suficient şi atunci când aluatul este lăsat prea mult la crescut. Data viitoare micşorează perioada în care îl laşi la dospit sau, dacă ştiică ai nevoie de mai mult timp înainte de a-l pune la cuptor, nu-l lăsa într-un loc foarte călduros. Dacă vezi că este prea crescut, este bine să scoţi aerul din aluat, lovindu-l de câteva ori de masa de lucru şi apoi punându-l într-o tavă unsă cu ulei.

Uneori se întâmplă ca pâinea să nu crească pentru că temperatura din cuptor nu a fost suficient de puternică. Aluatul are nevoie de un şoc termic. Trebuie să preîncălzeşti cuptorul cu minimum 30 de minute înainte de a introduce pâinea.

Coaja este prea groasă

Aluatul nu a crescut suficient. Înainte de a fi pus la cuptor aluatul trebuie să îşi dubleze mărimea iniţială.

Coaja groasă poate fi semn că ai frământat prea mult aluatul, poate ai scos tot aerul din el atunci când l-ai scos din vasul în care a dospit. Data viitoare poţi încerca să ungi vasul cu puţin ulei sau unt înainte de a pune în el aluatul la crescut. Trebuie să lucrezi cu el cu foarte mare grijă.

Aluatul a crescut prea mult

Dacă ai lăsat aluatul să crească prea mult, va avea o textură poroasă şi se va dezumfla atunci când vei vrea să îl porţionezi sau când îl pui la cuptor.

 

 

paine crestere