tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Ce trebuie să mănânci în post ca să fii sănătos?

Ce trebuie să mănânci în post ca să fii sănătos?

7 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

În perioada postului alimentaţia trebuie supravegheată puţin mai mult pentru a nu priva organismul de vitaminele şi mineralele de care are nevoie. De obicei, ne învârtim în jurul cartofilor şi al fasolei, deşi avem mult mai multe variante.

Tofu

Tofu este o sursă extraordinară de proteine, zinc, fier şi chiar acizi graşi omega 3. De asemenea, asigură un aport important de calciu, aproxiv 100 mg pentru 100 g, dar şi de vitamina D. Cel mai bine este să alegeţi tofu mai tare, pentru că îţi păstrează mai bine forma în preparate.

Lintea

Lintea, ca şi fasolea, este o excelentă sursă de proteine şi de fibre. Totuşi, lintea are avantajul de a avea fier într-o cantitate considerabilă, dar şi vitamine din grupul B. Supa de linte este o alegere excelentă, pentru că poate fi consumată atât rece, cât şi caldă. Din linte se mai pot face salate, este perfectă în combinaţie cu morcovii.

Fasolea

Fasolea nu prea lipseşte din meniul românilor şi, trebuie să recunoaştem că, ne place foarte mult. Varianta cea mai savuroasă este cu carne, dar există o mulţime de preparate vegetariene. Nu trebuie să vă opriţi la fasolea albă, ci puteţi alege din multitudinea de variante de pe piaţă. Fiecare dintre ele are arome şi texturi diferite. Orice alt tip aţi alege, trebuie să ştiţi că fasolea este bogată în potasiu, zinc, grupul de vitamine B şi calciu.

Nuci şi alune

Nucile de orice fel sunt gustări excelente, bogate în proteine. Fiecare varietate are proprietăţile sale nutritive, de aceea este bine să consumaţi amestecuri de nuci. Pentru un plus de textură, pot fi adăugate în salate de orice fel, în supe cremă sau în deserturi.

Cereale

Cerealele integrale sunt bogate în fibre şi, de obicei, pe piaţă se găsesc cereale îmbăgăţite cu vitamine, în special B12. Nu vă opriţi atenţia doar la grâu, ci încercaţi să aveţi o dietă diversificată. Ovăzul, orzul, bulgurul, orezeul sălbatic sau cerealele antice, ca spelta sau farro sunt la fel de gustoase. Pot fi adăugate în supe, salate sau pot constitui aluaturi pentru deserturi, budinci sau produse de panificaţie.  

Legumele cu frunze verzi

Fierul este principalul beneficiu pe care legumele ca spanacul, broccoli sau kale îl aduce organismului nostru. De asemenea, sunt o sursă bună de antioxidanţi ca acidul folic sau vitamina A. Posibilităţile de preparare sunt nenumărate. Se pot mânca fără niciun fel de tratament termic sau pot fi ingrediente ale supelor, salatelor, garniturior, quicheurilor. Creativitea bucătarului este cea care stabileşte limita.

Alge

Algele nu sunt o obişnuinţă în meniul românilor, deşi sunt o sursă bună de fier, magneziu, calciu, vitamina A, C, E, B-uri. De fapt, sunt considerate superalimente. Cel mai simplu mod de a le consuma este în salate, dar pot fi puse şi în sandvişuri, paste sau în supe.

Fructe uscate

Fructele uscate sunt ingrediente ce nu ar trebui să lipsească din deserturile de toamă datorită faptului că aduc organismului un aport important de fier şi proteine. Se pot folosi şi în salate, sosuri, creme, budinci.

 

alimentatie post vitamine