tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Cele mai scumpe băuturi spirtoase din lume

Cele mai scumpe băuturi spirtoase din lume

8 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Băuturile spirtoase au fost de-a lungul secolelor medicamente, au îndeplinit diverse roluri în procesiuni religioase sau, pur şi simplu, au fost consumate pentru relaxare şi distracţie. De aceea, în diferite colţuri ale lumii băuturile spirtoase au diferite moduri de preparare, fiind o combinaţie între artă şi ştiinţă. Totuşi, partea care rămânea cea mai importană este maturarea. Modul în care aceasta este făcută poate transforma băutura spirtoasă într-o bijuterie sau o pot strica iremediabil.

Băuturile spirtoase învechite stau ani întregi în butoaie, fiind atent supravegheate de specialişti şi de degustători. În tot acest proces sunt importante clima, materialele din care sunt fabricate butoaiele, toate influenţând calitatea finală a băuturii. De exemplu, tequilla trebuie să stea 3 ani în butoaie de stejar, iar cognacul 6 ani, potrivit reglementărilor internaţionale.

The Last Drop 1971 Blended Scotch Whisky

Băutura a fost distilată iniţial în 1971 şi este considerată triplu maturată. 12 ani a stat în butoaie de stejar şi mai apoi încă 9 ani în butoaie de din lemn de cireş. După aceea a fost amestecat şi lăsat pentru alţi 24 de ani în butoaie de stejar. De-abia în 2017 a fost îmbuteliat, fiind unul dintre puţinele sortimente de whisky maturat timp de 40 de ani, fiind produs dintr-un singur tip de cereală. În vânzare sunt doar 1352 de sticle, iar preţul uneia porneşte de la 3247 dolari.

Glenfiddich 50 Year Old Rare Collection Whisky

Glenfiddich este unul dintre cele mai scumpe whiskyuri din lume, o sticlă de Glenfiddich 50 Year Old Rare Collection Whisky pornind de la 30.563 dolari. Este maturat timp de 50 de ani şi are note florale, de dulceaţă de portocale, un pic afumat.

Reserva de la Familia Serrallés 20 year 

Pentru o sticlă de rom Reserva de la Familia Serrallés 20 year rum trebuie să scoateţi din buzunar aproape 2000 de dolari. A fost maturat timp de 20 de ani, ceea ce este foarte mult pentru rom. Faptul că procesul s-a întâmplat în Puerto Rico unde temperaturile sunt mari şi umiditatea mică, face ca la final gustul să fie deosebit, iar maturarea să se facă mult mai repede decât în zonele mai reci.

Glenmorangie Pride 1974

Pe piaţă există doar 503 sticle din acest whisky vechi de 41 ani, single malt. Are o aromă complexă, bogată, dată de butoaiele în care a fost lăsat la maturat. Preţul începe de la 8.034 dolari.

Dalmore 40 Year Old

Dalmore 40 Year Old a fost lăsat la maturat peste 40 de ani în butoaie din lemn de cireş. Are arome de mere coapte, miere, cafea şi marmeladă. Pentru o sticlă trebuie să scoateţi din buzunar aproximativ 6688.

Michter’s 25

Michter’s 25 este un whisky maturat timp de 25 de ani, fiind creaţia maestrei Pamela Heilmann, o autoritatea în domeniu. Are arome de nuci prăjite, unt caramelizat şi ciocolată. O sticlă poate ajunge la 8000 de dolari.

Patrón en Lalique: Serie 2

Tequila are o perioadă scurtă de maturare, dar Casa Noble Selección del Fundador Volume II a avut parte de un proces special în butoaie franţuzeşti, al căror lemn a fost iniţial afumat. O sticlă costă 7000 de dolari. 

Sursa foto: Facebook Glenfiddich România 

bauturi spirtoase whisky tequilla rom