tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Chiuvetă urât mirositoare? Iată 10 metode de a scăpa de probleme!

Chiuvetă urât mirositoare? Iată 10 metode de a scăpa de probleme!

17 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Chiuveta este cel mai folosit obiect din bucătărie şi, dacă nu este curăţată aşa cum trebuie, va ajunge să miroasă neplăcut. În mod inevitabil rămân bucăţi de mâncare pe scurgere care vor degaja miasme de care vei vrea să scapi cât mai repede. Dacă se întâmplă să te trezeşti dimineaţa şi să-ţi vină să fugi din bucătărie, nu te panica!

Există metode rapide prin care poţi scăpa de mirosuri într-un timp foarte scurt. Nu trebuie să dai fuga la supermarket să cumperi tot felul de substanţe. Sigur ai în casă o lămâie, oţet sau bicarbonat. Iată 10 moduri în care le poţi folosi pentru a-ţi face chiuveta să miroasă din nou frumos!

Apă fiebinte şi detergent de vase

Umple chiuveta cu apă fierbinte şi detergent de vase şi las-o aşa câteva minute. După aceea scoate dopul şi lasă amestecul să îşi facă treaba. Impurităţile se vor scurge imediat.

Cuburi de gheaţă, sare grunjoasă şi coji de lămâie

După ce aţi lăsat să curgă suficientă apă de la robinet pentru a îndepărta o parte dintre resturi de pe ţeavă, puneţi pe scurgere gheaţă, sare mare şi o bucată de coajă de lămâie mărunţită. Sarea este abrazivă şi va curăţa foarte bine ţeava, iar coaja de lămâie va lăsa un miros plăcut. Puteţi repeta operaţiunea de câte ori doriţi.

Cuburi de gheaţă cu lămâie şi oţet

Puneţi la congelator în formele de gheaţă oţet, apă şi bucăţi mici de coajă de lămâie. Când sunt îngheţate, le scoateţi din formă şi le daţi drumul pe scurgerea chiuvetei. Lăsaţi să curgă puţină apă rece peste ele, doar când să le împingă pe ţeavă. Veţi observa că mirosul neplăcut dispare după nici o oră.

Apă fiartă

Cel mai simplu este să turnaţi apă fiarbă pe ţeavă sau să lăsaţi să curgă apă de la chiuvetă la temperatura maximă. Amestecul se toarnă în scurgerea de la chiuvetă.

Bicarbonat de sodiu, oţet şi apă fiartă

Una dintre cele mai rapide metode prin care puteţi scăpa de mirosurile neplăcute din chiuvetă este să amestecaţi bicarbonat de sodiu cu oţet şi apă fiartă. 250 g de bicarbonat de sodiu se amestecă cu 500 ml de oţet şi se lasă două minute. Apoi se pune apă fiartă.

Bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă, oţet, apă fiartă

O variantă îmbunătăţită a celei de mai sus presupune adăugarea de sare grunjoasă în amestec pentru a ajuta ţeava să se cureţe în profunzime. Prima dată se toarnă amestecul de sare, bicarbonat şi oţet şi se lasă două minute, după care se varsă o oală de apă fierbinte.

Bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie şi apă fierbinte

Amestecul este mai eficient, în sensul că mirosul lăsat de lămâie va fi mai plăcut decât cel al oţetului. Nu este cea mai ieftină variantă, având în vedere că aveţi nevoie de 500 ml de zeamă de lămâie, dar dacă aveţi prea multe lămâi şi nu aveţi ce face cu ele, merită să încercaţi.

Bicarbonat de sodiu, uleiuri esenţiale şi apă fiartă

Dacă mirosul este foarte, foarte urât, atunci puteţi încerca ceva puternic. În scurgere se pune o cană de bicarbonat de sodiu. După două minute puneţi câteva picături de ulei esenţial. Puteţi folosi de oricare, dar cele mai indicate în acest caz sunt cele de eucalipt, ceai sau mentă. Lăsaţi mai bine de o oră sau chiar peste noapte şi de-abia apoi turnaţi apă fierbinte.

Oţet fierbinte

Fierbeţi o cană de oţet la 3 litri de apă şi turnaţi-o în scurgerea chiuvetei. În cel mai scurt timp veţi observa că tot mirosul a dispărut şi că resturile alimentare nu mai sunt nici ele pe ţeavă.

Puneţi bicarbonat de sodiu periodic în scurgere

După ce aţi scăpat de miros, aţi vrea ca el să nu mai rămână aşa că este indicat să puneţi din când în când o cănuţă de bicarbonat de sodiu pe scurgerea chiuvetei. Dacă nu uitaţi, o puteţi face la sfârşitul fiecărei zile, dar este bine şi o dată pe săptămână. 

bucatarie metode mancare sfaturi