tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Cum faci acasă lapte condensat

Cum faci acasă lapte condensat

11 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Laptele condensat este din ce în ce mai folosit în reţetele pentru deserturi. De cele mai multe ori alegem să îl cumpărăm deşi este destul de simplu să îl preparăm acasă, fără să mai adăugăm în el şi alte substanţe. De fapt, laptele condensat este lapte proaspăt supus unui tratament termic pentru a elimina 60% din conţinutul de apă şi îndulcit cu suficient zahăr încât să se ajungă la un sirop dens. Responsabilă pentru culoarea maronie pe care o capătă laptele este reacţia Maillard, o reacţie chimică între amino acizi şi zaharuri.

Laptele condensat nu are nimic rău, însă dacă eşti pasionat de gătit este impresionant să vezi cum magia se întâmplă chiar sub ochii tăi şi tu eşti magicianu. Unde mai pui că poţi folosi zahăr caramelizat, care va face laptele condensat mult mai aromat. Preparând tu, poţi controla fiecare ingredient atât din punct de vedere al calităţii, cât şi al dozajului. Poţi pune păstăi de vanilie, baton de scorţişoară, ierburi aromatice sau alte condimente pe care să le infuzezi în lapte.

Pentru a face lapte condensat acasă este nevoie mai mult de răbdare şi de timp, decât de îndemânare. De la început până la sfârşit nu vor trece mai mult de 45 de minute, timp în care trebuie să stai lipit de aragaz să amesteci în oală. Dar, timpul trece repede mai ales că este exact durata de timp pentru majoritatea serialelor.

Nu îţi trebuie multe ingrediente: 900 g lapte, 200 g zahăr, 170 g frişcă bătută, un praf de sare şi orice fel de arome alegi să foloseşti. Frişca este utilă pentru a adăuga puţin mai multă lactoză, ceea ce va face ca la sfârşit laptele condensat să fie mai maroniu, dar are şi un rol practic. Frişca va împiedica laptele să se brânzească pe parcursul fierberii. Poţi folosi orice fel de lapte vrei, indiferent că este degresat sau nu.

Dacă ai un cântar digital, prepararea laptelui condensat acasă este chiar floare la ureche. Când ai mai puţin cu 700 de grame decât atunci când ai pornit treaba, ai terminat. Îţi vor rămâne aproximativ 2 căni de lapte condensat. Acesta va fi depozitat în sticlă de sticlă. Ai grijă să scoţi ierburile aromatice şi alte condimente pentru a evita ca produsul să devină amar. Păstăile de vanilie pot rămâne.

Se poate păstra timp de o lună la frigider, într-un va închis ermetic. Atunci când va fi folosit aveţi grijă să nu se brânzească, având în vedere că majoritatea reţetelor cer ca ingredientele să fie folosite la temperatura camerei.

Laptele condensat se poate face şi din lapte de vacă, iar aromele folosite pot fi nenumărate. Poţi folosi lavandă, ghimbir, sau condimente chinezeşti. Nu este doar un ingredient pentru prăjituri, ci şi un sos foarte bun pentru îngheţate sau alte dulciuri sau poate fi folosit la cafea sau ceaiuri. Dacă, îţi place atât de mult, îl poţi consuma ca pe un desert de sine stătător.

 

lapte condensat cum sa faci acasa