tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Cum găseşti un vin ieftin, dar bun
COOL

Cum găseşti un vin ieftin, dar bun

13 apr 2016 comentarii

Când cauţi un vin ieftin şi bun, nu te gândi că trebuie doar să poţi să-l bei, ci că trebuie să-ţi facă plăcere şi să vrei să-l simţi iar şi iar.

Un vin ieftin va fi în general prea stejerat, prea dulce şi nu va va avea un gust aparte, care să-ţi răsfeţe papilele. Însă există şi diamante în stare pură. Iată cum să le descoperi, potrivit vinepair.com.

1. Dacă ai dat peste o sticlă ieftină care provine dintr-o regiune renumită pentru licori grozave şi preţuri mari, las-o pe raft şi pleacă. Nu are cum să fie un vin de calitate, ci probabil unul plin de zahăr şi cu un nivel minim de struguri, necesar pentru a pune numele regiunii pe sticlă. 

2. Caută vinuri albe. Pentru că multe dintre ele nu văd niciodată stejarul şi drumul de la strugure pâna la pahar nu e atât de lung ca al celui roşu care poate îmbătrâni ani de zile, ai mai multe şanse să găseşti un vin de calitate şi ieftin. Mai ales dacă eşti în căutarea unuia luminos, uşor şi revigorant. 

3. Caută regiuni mai puţin cunoscute. Dacă vrei un roşu franţuzesc delicios, orientează-te către sudul Franţei şi Languedoc. Îndreaptă-te către regiuni care nu sunt nume foarte cunoscute şi vei avea o surpriză plăcută.

4. Încearcă struguri mai puţin cunoscuţi. Gamay nu este total obscur, dar comparativ cu superstarul Pinot Noir nu este un nume. De aceea, Beaujolais din Burgundia are mai multe şanse să fie bun. Acelaşi lucru este valabil şi pentru vinuri ca Albariño sau Nero d’Avola. Sunt struguri nu aşa de cunoscuţi şi nu vei plăti atât de mult pentru celebritatea lor. 

5. Vrac nu este o soluţie. Dacă ai impresia că faci o afacere cumpărând o sticlă de 1,5 litri la un preţ mic, te înşeli. Rămâi la cea de 750 ml şi o să-ţi fie bine.

6. Orientează-te spre lumea veche. Sunt categoric vinuri bune şi ieftine din regiuni nou apărute în această industrie, însă ai şanse mai mari să găseşti sticla aceea pe care să o iubeşti în podgoriile de demult. Pentru că producătorii au plătit deja terenul şi vinăria, pe când cineva abia lansat în business trebuie să recupereze aceste costuri, iar asta se va vedea în preţul sticlei. 

7. Evită ofertele sau reducerile. Aşa nu vei risca să fii dezamăgit. La promoţie sunt scoase de obicei vinurile pe care un magazin nu le vinde.

8. Nu există şampanie ieftină. Dacă ai chef de bule, rămâi la Prosecco, vei găsi şi sticle ieftine bune.

vinuri