tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Cum prepari acasă un ulei aromat pentru salate sau supe

Cum prepari acasă un ulei aromat pentru salate sau supe

7 dec 2016 comentarii

Uleiul aromat pe care-l prepari acasă îl poţi folosi la salate, supe, în vinegrete sau poate deveni un cadou fantastic, mai ales că a venit perioada sărbătorilor de iarnă. Îi poţi face chiar tu un ambalaj elegant, imaginaţia e tot ce-ţi trebuie, iar în ceea ce priveşte gustul, ai de ales dintr-o varietate de arome.

Restaurante celebre infuzează uleiul cu tulpini de kale sau coji de dovleac ori ace de pin. 

Ce ai de făcut?

În primul rând, cumpără un ulei cu o aromă mai dulceagă. Pentru că nu prăjeşti cu el şi nu-l foloseşti să găteşti la cuptor, nu ai nevoie de un cu punct de ardere ridicat, precum cel de rapiţă, vegetal sau de sâmburi de struguri. Orientează-te către un ulei de măsline, de exemplu, dar nu unul amar, aromatizat cu ierburi sau single-origin, notează bonappetit.com

Pentru a-l infuza poţi folosi două metode simple:

Presarea la rece

Ai nevoie de ingrediente proaspete: pătrunjel, coriandru, ardei iuţi. Ierburile trebuie spălate, apoi uscate prin tamponare. O legătură de pătrunjel, de exemplu, este de ajuns la 100 ml de ulei. Dar poţi adapta, în funcţie de cât de aromat si puternic vrei să fie. Într-o sticlă ce se închide ermetic, se pun ierburile, apoi se toarnă uleiul. Se lasă la aromatizat cam două-trei săptămâni.  Apoi se strecoară şi se îndepărtează plantele. Acest gen de ulei trebuie păstrat la frigider.  

Infuzia caldă

Metoda este ideală în cazul ingredientelor cu tulpini mai lemnoase, precum rozmarin, cimbru sau salvie sau pentru ardei iuţi şi ciuperci uscate, de asemenea, pentru nuci, migdale sau alune sau pentru coji de portocale, lime sau lămâie. Uleiul se încălzeşte la o temperatură de maximum 150 de grade. Se adaugă ingredientele, după ce stingi focul, apoi acoperi vasul. Cu cât stau mai mult plantele în ulei cu atât mai aromat va fi. Acest gen de ulei nu trebuie ţinut la frigider.

Păstraţi uleiul în sticle din sticlă. 

Iată câteva idei de combinaţii pe care le poţi face:

Pătrunjel şi ardei iute verde proaspăt

Coajă de lămâie şi cimbru

Ardei iuţi, usturoi şi coajă de portocale

Boabe de piper de diferite soiuri

Rozmarin şi usturoi

Gimbir, usturoi şi lemongrass

Portocală, lămâie, lime si ardei iute

Oregano, usturoi şi roşii uscate

Oregano, rozmarin, maghiran, frunză de dafin, usturoi, boabe de muştar, coriandru

 

uleiuri aromate salate