tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Cum să foloseşti ierburile aromatice - GALERIE FOTO

Cum să foloseşti ierburile aromatice - GALERIE FOTO

15 mai 2017 comentarii

Plantele aromatice pot schimba radical mâncarea, dându-i prospeţime înainte de servire sau arome intense în timpul gătitului.

Ele se clasifică în două categorii: plante dure, cu tulpini lemnoase, cum ar fi rozmarinul şi cimbru, şi plante moi, cum ar fi busuiocul, coriandrul şi patrunjelul. Ierburile lemnoase sunt, în general, prea puternice pentru a fi consumate crude. De obicei, ele sunt gătite împreună cu mâncarea care trebuie aromată şi sunt adesea îndepărtate înainte de servire. Plantele moi nu sunt la fel de puternice ca cele lemnoase - pot fi consumate crude în salate sau amestecate în mâncăruri gătite.

Busuiocul

Busuiocul este esenţial pentru bucătăria italiană, cu o aromă dulce transformând chiar si cele mai banale paste sau salate. Totodată, busuiocul este baza sosului pesto şi este nemaipomenit când este combinat cu ouă şi roşii chery pentru o omletă delicioasă. Busuiocul merge de minune cu roşii, mozzarella, usturoi,  vinete, oţet balsamic, fructe de mare şi chiar căpşuni.

Oregano

Oregano este o plantă moale care se comportă ca una dură. Cu aroma sa puternică, oregano merge de minune cu carnea roşie, legumele gătite lent şi diverse paste. De asemenea, este prezent în foarte multe reţete clasice italiene.

Pătrunjelul

Cu aroma sa uşor amăruie, proaspătă, pătrunjelul poate fi garnitura ideală pentru diverse mâncăruri săţioase. Indiferent de soi, presăraţi frunze de pătrunjel proaspăt peste friptura de miel, peştele făcut la grătar sau în omlete. Nu aruncaţi tulpinile, le puteţi folosi pentru a aroma supele şi ciorbele.

Menta

Menta este o plantă dură care rezistă tot anul dacă este îngrijită corespunzător. Există o mulţime de soiuri şi merge foarte bine cu fructele proaspete. Încercaţi-o în salata de fructe sau peste ananas la grătar. Puteţi folosi menta în numeroase cocktail-uri, cum ar fi mojito. Menta poate fi folosită şi în pasta de mazăre sau împreună cu peştele.

Rozmarinul

Rozmarinul, împreună cu cimbrul, este o plantă lemnoasă. Frunzele sale relativ dure sunt de obicei curăţate de pe tulpini şi folosite în feluri de mâncare cu timpi de gătire mai mari (tulpinile sunt, de asemenea, minunate pentru a adăuga aromă supelor şi tocanelor, atâta timp cât vă amintiţi să le scoateţi înainte de servire). Rozmarinul este adesea folosit pentru carnea la cuptor sau cartofii copţi, dar şi pentru focaccia sau diverse plăcinte.

Coriandrul

Cu o aromă uşoară de citrice şi dulce, coriandrul este o plantă foarte bună pentru garnitura preparatelor. Este folosit pe scară largă în bucătăria latino-americană şi mexicană, de la guacamole la salsa, până la ceviche. Este, de asemenea, o plantă nemaipomenită pentru a adăuga o aromă proaspătă în bucătăria asiatică şi este adesea asociată cu menta - încercaţi-o în curry, salate sau supe asiatice.

Mărarul

Mărarul se aseamănă cu feniculul, dar are o aromă uşor diferită. Este folosit în întreaga Europa de Est şi merge foarte bine cu somonul afumat, dar şi alte tipuri de peşte. O plantă foarte aromată, mărarul poate fi folosit şi în salate, alături de cartofi, ouă sau morcovi.

Sursa: jamieoliver.com

plante busuioc oregano rozmarin