tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

De ce dă dureri de cap vinul roşu?

De ce dă dureri de cap vinul roşu?

27 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Vinul roşu este una dintre cele mai consumate băuturi, iar lumea poate fi împărţită cu uşurinţă în două. Sunt persoane care pot bea o sticlă întreagă fără să aibă vreo problemă, iar altele simt dureri de cap de la un singur pahar. Migrenele apărute după ce este băut vinul roşu sunt o enigmă care pare a fi elucidată după studiul substanţelor din băutură.

În primul rând este nevoie de stabilirea diferenţelor dintre durerea de cap provocată de vinul roşu şi mahmureală.

În cazul mahmurelii apar durerile de cap, ameţelile, stările de vomă, setea excesivă, senzaţia de gură uscată, oboseala, crampele musculare. Toate acestea vin pentru că organismul nostru digeră alcoolul, potrivit publicaţiei Scientific American vinul este una dintre băuturile care poate da mahmureli severe.

Durerea de cap apărută în urma consumului de vin roşu este diferită de cea dată de mahmureală. Diferenţa majoră este că apare imediat ce alcoolul este ingerat. Nici nu apuci să bei mai mult, ca să ajungi la mahmureală.

Vinurile conţin cantităţi diferite de sulfiţi care sunt folosite pe post de conservanţi, dar şi cu rol de antioxidanţi şi proprietăţi antimicrobiene. În Uniunea Europeană cantitatea pe care un producător o poate folosi este limitată în funcţie de tipul de vin. Pentru vinul dulce este permisă cea mai mare cantitate, în schimb ce vinul roşu ar trebui să aibă cel mai mic nivel de sulfiţi. Majoritatea crede că aceştia sunt vinovaţi pentru durerile de cap, însă nu există dovezi ştiinţifice în acest sens.

Medicul Lawrance Newman, de la NYU Langone Medical Center, a declarat pentru revista SELF că vinovaţi pentru migrene sunt taninii prezenţi în coaja strugurilor şi în sâmburii acestora. Vinul roşu are o concentraţie mare de tanini, mai ales că strugurii sunt lăsaţi la fermentat cu tot cu coajă. Soluţia ar fi ca persoanele care nu pot procesa aceste substanţe ce apar în mod natural să aleagă un vin care nu este foarte închis la culoare. O altă variantă ar fi să bea două ceşti de cafea înainte de a consuma vin roşu sau să consume o cantitate suficientă de apă. 

vin migrene