tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

De la kaki la hoshigaki. Cum se transformă

De la kaki la hoshigaki. Cum se transformă "fructul zeilor" într-una dintre cele mai rare delicatese din lume

16 dec 2016 comentarii

Acoperişurile caselor din China devin în această perioadă gazde pentru kaki. Văzute de sus, cartierele se transformă brusc în umbrele portocalii.

Kaki sau persimmon este supranumit "fructul zeilor", "para lui Dumnezeu" şi "bomboana naturii". Mândria asiaticilor, această delicatesă a apărut în Europa în anii 1800.

Astăzi, kaki are "fraţi" răspândiţi în toata lumea: unul negru în Mexic şi altul roşu în Filipine. Kaki portocaliu este originar din China, acesta se găseşte şi în magazinele de la noi, dar la ora actuala se cultivă în tot Estul Asiei, California, Brazilia sau Spania.

Fructul are în jur de 120 de calorii şi este bogat în vitamina A, potasiu, calciu şi fier.  Este dulce, moale şi plăcut la atingere. Seamnănă cu o roşie portocalie, iar gustul său este o combinaţie între piersică şi ananas sau prună şi curmală, în funcţie de soi. Are un conţinut ridicat de tanini, iar dacă îl mănânci necopt este acru şi amar.

Kaki poate fi servit crud, uscat sau gătit. Din el se face oţet, frunzele uscate sunt folosite la ceai, iar pulpa fructului este un ingredient delicios în prăjituri ori salate.

Însă de departe, hoshigaki sau shibing, adică fructe de kaki uscate, sunt cele mai apreciate.

În această perioadă, kaki se pun la uscat în lumina soarelui şi în bătaia vântului, pe acoperişurile din caselor din China.

Fructele sunt decojite mai întâi, apoi lăsate să se usuce până la trei săptămâni, pentru a obţine hoshigaki sau shibing, o delicatesă emblemă a China şi Japoniei. Nu toate ajung la forma perfectă şi aroma dorită, iar americanii le-au trecut pe lista delicateselor pe cale de dispariţie la nivel mondial.

Gustul hoshigaki este unul intens, cu parfum de miere şi scorţişoară, iar textura este apropiată de cea a unui jeleu.

Un singur hoshigaki costă în jur de 4 dolari. Sunt delicioase alături de o ceaşcă cu ceai verde sau sunt foarte potrivite pe platourile de brânzeturi.

Foto credit: HEPTA

fructe exotice kaki hoshigaki