tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

De la Romeo şi Julieta la O mie şi una de nopţi. Secretele rodiei şi influenţa ei în literatură

De la Romeo şi Julieta la O mie şi una de nopţi. Secretele rodiei şi influenţa ei în literatură

16 feb 2017 comentarii

Puţine fructe au rezonanţa culturală şi un rol atât de central în literatură precum rodia.

De la Biblie la Coran sau de la O mie şi una de nopţi, Romeo şi Julieta şi până la legenda Persefonei, rodia, prin structura sa neobişnuită, cărnoasă, suculentă, a captat imaginaţia multora de-a lungul secolelor şi a devenit un ingredient de bază în bucătăriile din Orientul Mijlociu.

Originea numelui se regăseşte în latinescul  “pōmum” (măr) şi “grānātum” (seminţe). În engleză, a fost promovată din greşeală ca “mărul Granadei” – oraşul spaniol care foloseşte rodia ca simbol heraldic. 

În O mie şi una de nopţi, Şeherezada spune numeroase poveşti legate de acest fruct. Într-una dintre ele, depre lupta dintre o pisică şi un lup, felina se transformă într-o rodie luminoasă şi reuşeşte astfel să se salveze.

În Romeo şi Julieta, rodia reprezintă pasiunea, iar în The Kite Runner simbolizează prietenia, loialitatea şi tinereţea. 

În legenda Persefonei, zeiţa greacă răpită de Hades, rodia este simbolul naturii, al fertilităţii şi schimbărilor anotimpurilor. 

Cât despre rolul rodiei în bucătărie, aceasta poate fi folosită în salate sau drept garnitură la fripturi. Din seminţele rodiei se obţin siropuri delicioase, folosite ca marinate pentru peşte şi cărnuri sau pentru a crea băuturi savuroase.

Originile fructului s-ar regăsi pe teritoriul Iranului de astazi şi de aici, se pare, rolul ei atât de important în bucătăria iraniană, extins apoi şi în Abu Dhabi sau Dubai. Înainte ca roşiile sa fie introduse în America, rodia a avut un rol similar în bucătăriile din Orientul Mijlociu. 

Fesenjān, un sos din suc de rodie şi nuci măcinate, este servit cu friptura de raţă, pui sau miel. Se consumă şi cu orez alb sau galben.

Ash-e anar este un fel de supă făcută din suc de rodie, legume, mazăre, mentă şi seminţe de rodie.

De asemenea, este des folosit la tarte şi deserturi. O rodie conţine între 200 si 1400 de seminţe.

3 idei de reţete cu rodie

Chifle englezeşti cu rodie, stafide şi unt. Gustarea perfectă pentru un ceai cu lapte

Ciocolată de casă cu rodie

Supa cremă de dovleac cu ardei iute uscat şi rodie

rodie