tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

De unde vine denumirea cafelei tale preferate

De unde vine denumirea cafelei tale preferate

14 sep 2017 comentarii

Cafeaua este un lucru minunat şi totuşi oamenii se gândesc foarte rar la semnificaţia reală din spatele denumirilor diferitelor tipuri de băuturi de cafea din întreaga lume.

Espresso

Deşi poate părea aşa, termenul espresso nu are nimic de-a face cu viteza. Termenul cafe-express a fost de fapt folosit încă din anii 1880, cu mult înainte ca maşinile de espresso să existe. Expresia „cafe express” este un termen folosit pentru a defini o ceaşcă de cafea, „expres” făcută pentru cineva.

Americano

Făcut pur şi simplu cu espresso şi apă fierbinte, un americano este la fel de american ca plăcinta de mere. De fapt, există o teorie populară potrivit căreia soldaţii americani din al doilea război mondial ar fi diluat cafeaua cu apă, pentru a diminua gustul amar.

Macchiato

Macchiato este bine cunoscut pentru caracteristicile sale cremoase, aromate. Este făcut cu un shot de espresso şi acoperit cu lapte spumant. În italiană, cuvântul macchiato înseamnă, de fapt, „pătat”.

Ristretto

Această versiune întunecată şi mai concentrată a unui shot de espresso standard se face cu jumătate din cantitatea de apă. În Italia, ristretto înseamnă „limitat”, care se traduce în cantitatea limitată de apă folosită.

Caffe Latte

O cafea latte este făcută din lapte aburit şi acoperită cu spumă. Influenţa italiană asupra acestei băuturi este evidentă, deoarece „latte” este cuvântul italian pentru lapte. Ţineţi minte: în Italia, există o diferenţă între „latte” (de obicei folosit în ţările vorbitoare de limbă engleză ca prescurtare pentru băutură), care este doar lapte, şi „cafe latte”, care este lapte aburit şi espresso.

Cappuccino

Un cappuccino este similar cu un latte, dar este acoperit cu mai multă spumă şi ciocolată. Cappuccino provine din termenul latin „caputium”, care descrie un obiect de îmbrăcăminte pentru acoperirea capului. Îşi ia numele de la culoarea hainei cu glugă purtată de călugări şi călugăriţe din ordinul Capucin.

Mocha

În timp ce mocha poate fi folosit pentru a descrie o culoare sau aromă de ciocolată, cuvântul mocha nu a avut iniţial nimic de-a face cu ciocolata sau o combinaţie de cafea şi ciocolată şi are origini încă din 1773 ca fiind nişte boabe de cafea foarte populare în Europa. Cafeaua a fost numită după portul Mocha (Al Mokha) din Yemen de unde au fost expediate boabele de cafea.

Affogato

În mod tradiţional o băutură de desert, un affogato se face cu îngheţată şi espresso. Cuvântul „affogato” se traduce literalmente „înecat” în italiană, făcând referire la îngheţata rece care este înecată de espresso fierbinte.

cafea