tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Din carnetul unui gastronom: sfaturi de bun gust de la Păstorel Teodoreanu
ART

Din carnetul unui gastronom: sfaturi de bun gust de la Păstorel Teodoreanu

18 mai 2016 comentarii

Primul mare gastronom la României, cu umor fin, despre plăcere, gastronomie şi viaţă.

În cronicile apărute de-a lungul vieţii sale în publicaţiile epocii, Păstorel Teodoreanu, primul mare gastronom al românilor, analizează cu umor şi detaşare comportamentele observate în jurul său, în nenumăratele ieşiri mondene şi se foloseşte de experienţa sa pentru a însemna, în carnet sau pe şerveţele de restaurant, sfaturi memorabile despre gastronomie, plăcere şi viaţă. Cele mai multe dintre ele rămân valabile şi astăzi. Iată câteva citate care-ţi vor face ziua mai savuroasă:

 

Despre gust şi aromă:

Plecând de la principiul de bază că rolul bucătăriei este acela de a "pune în valoare alimentele insipide, nu să anuleze gustul celor savuroase", Păstorel condamnă mania unor bucătari care, din dorinţa de a supralicita creativitatea, irosesc materii prime de calitate ("cum ar fi de pildă icrele negre proaspăt tescuite") în combinaţii îndoielnice, care le compromit gustul. 

 

Despre relaţia chelner-client:

"Nu e datoria clientului să memoreze ce-a mâncat, ci a chelnerului să ştie ce-a servit". 

 

Despre vinul bun: 

"Un vin mare într-un pahar ordinar e ca o cucoană frumoasă, nepieptănată, nespălată şi-n zdrenţe". 

"Nu există beţivi, există numai vinuri nebune". 

 

 

Despre vinul prost, cu ironie:

"Dacă la restaurantul la care mănânci de obicei ţi se serveşte vin oţeţit, cere şi untdelemn şi pune-l în salată. Oferă apoi farfuria patronului, rugându-l să-ţi dea în schimb o sticlă de vin ca să închini în sănătatea lui". 

 

Despre problema muşchiului de vită: 

"Dacă suferi de stomah sau dacă ai preferinţe pentru carnea bine friptă şi dacă n-ai atras atenţia maitre d'hotel-ului că o doreşti aşa, nu te enerva în faţa muşchiului în sânge pe care ţi-l prezintă: te faci de râs". 

 

Despre gastronomie: 

"Gastronomul care nu lasă o masă cât de copioasă dar înconjurată de imbecili, pentru o felie de pâine prăjită şi-un ceai luat în tovărăşia unor oameni de spirit, nu merită să fie gastronom. Gastronomia nu e lăcomie şi animalitate, ci numai un prilej de punere în valoare a spiritualităţii. Dacă nu e asta, nu mai e nimic". 

 

Despre comportamentul la masă: 

"Oamenii care citesc în timpul mesei, nu digeră ceea ce citesc şi nu pricep ceea ce mănâncă". 

 

Despre comportamentul la masă atunci când eşti invitat: 

"Când într-o casă în care se mănâncă bine se întâmplă să se servească un fel ratat, nu spune că aşa-ţi place: taci!"

 

Despre necunoscători: 

"Ageamiii citesc listele de mâncare aşa cum citesc avocaţii tineri dosarele: încet, în întregime şi foarte atent... dar nu pricep nimic". 

 

Despre rafinament:

"Parfumul lăsat în odaie de trecerea unei femei frumoase şi buchetul care denunţă narinelor că în sticlă a fost vin bun au ceva nespus de melancolic". 

 

*citate preluate din volumul "De Re Culinaria", Al. O. Teodoreanu.

 

 

 

 

sfaturi pastorel teodoreanu