tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Formule matematice în bucătărie: cum pregăteşti vinegreta perfectă
FRESH

Formule matematice în bucătărie: cum pregăteşti vinegreta perfectă

1 iun 2016 comentarii

Nimic nu este mai potrivit câteodată ca o salată răcoritoare şi savuroasă. Dar pentru asta ai nevoie de un sos perfect, de o formulă exactă şi ceva imaginaţie.

Dressing-ul într-o salată este poate cel mai important pentru a-i desăvârşi gustul, iar vinegreta este cea mai rapidă variantă pe care o ai la îndemână.

Vinaigraitte este diminitivul de la vinaigre care înseamnă oţet în franceză. Undeva prin secolul IX era cunoscută ca french dressing.

Este foarte uşor de făcut acasă, în plus o poţi prepara cu ingrediente de calitate. Iar rezultatul va fi grozav. Totul e să respecţi cantităţile.

Formula magică arată aşa: 60% ulei, 30% oţet sau suc de lămâie şi 10% alte arome.

Poţi să foloseşti, de exemplu, ulei de măsline, de sâmburi de struguri, de avocado, de susan sau de alune, oţet de care preferi sau chiar suc de lămâie, iar aroma i-o poţi da cu muştar, gem, ierburi (pătrunjel, busuioc, oregano), usturoi, haşmă, ghimbir, sos soia sau tahini.

Dă frâu imaginaţiei!

Incheie cu sare, piper şi un îndulcitor (zahăr, miere, dulceaţă) care să echilibreze gustul acru al acidului.

După ce amesteci toate ingredientele într-un bol, aşteaptă 10 minute ca să se întrepătrundă aromele şi să se rehidrateze ierburile uscate, în cazul în care le-ai folosit.

Bon Appetit!

vinegreta sosuri