tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Greşeli de gătit pe care le faceţi fără să le realizaţi

Greşeli de gătit pe care le faceţi fără să le realizaţi

23 iun 2017 comentarii

Indiferent dacă sunteţi un profesionist sau un amator, toată lumea face greşeli în bucătărie. Fie că e vorba despre prea multe condimente sau prea multe ingrediente în tigaie, este posibil să fi făcut una dintre aceste greşeli cel puţin o dată.

Folosiţi uleiul greşit: Uleiul de măsline extra virgin funcţionează bine pentru a găti multe lucruri, dar nu tot. Dacă gătiţi ceva care necesită căldură deosebit de mare, este mai bine să folosiţi un alt ulei, deoarece uleiul de măsline extra virgin are un punct de ardere foarte scăzut - adică începe să ardă la o temperatură scăzută.

Carnea nu se află la temperatura camerei atunci când începeţi să gătiţi: Carnea la temperatura camerei se va găti mai uniform decât carnea care vine direct din frigider. Cel mai bine este să lăsaţi carnea să se încălzească timp de aproximativ 30 de minute înainte de a găti, pentru a vă asigura că se găteşte complet.

Nu folosiţi suficientă apă atunci când fierbeţi paste: Contrar aşteptărilor, adăugarea de ulei de măsline în apă nu împiedica pastele să se lipească. Ce vă va ajuta este să vă asiguraţi că fierbeţi pastele în suficientă apă - probabil mai mult decât credeţi că aveţi nevoie.

Nu gustaţi mâncarea înainte de a o servi: Momentul în care vă aşezaţi la masă alături de invitaţi nu este cel mai bun pentru a degusta mâncarea pe care o serviţi pentru prima dată. Vreţi să vă asiguraţi că vă place ceea ce serviţi şi că aveţi încredere să o oferiţi şi altor persoane înainte de a o pune pe masă. Dacă gustaţi mâncarea pe măsură ce gătiţi, puteţi face mici ajustări de-a lungul drumului, ceea ce va duce cel mai probabil la un produs finit care vă place.

Gătiţi usturoiul prea mult timp: Dacă usturoiul este primul lucru pe care îl adăugaţi în tigaie, probabil că va fi primul lucru care va arde. Dacă ştiţi că veţi găti usturoi măcinat la temperatură mare, încercaţi să îl adăugaţi ultima dată.

Încerci să gătiţi prea multe lucruri într-o singură tigaie: Un preparat care încape într-o singură tigaie este eficient, dar gătirea prea multor alimente într-un vas prea mic poate împiedica ca aceste alimente să fie gătite aşa cum doriţi. Când toată suprafaţa unei tăvi sau tigăi este acoperită, căldura nu poate ajunge la suprafaţă, ceea ce duce la formarea aburului. Aburul previne rumenirea, ceea ce este esenţial pentru menţinerea alimentelor suculente şi aromate. În schimb, gătiţi în mai multe tăvi simultan sau gătiţi în etape.

Nu citiţi complet reţeta: Indiferent dacă faci ceva pentru prima dată sau pentru a patra oară, este întotdeauna o idee bună să citeşti complet reteta, astfel că atunci când vine momentul pentru gătit, ştii exact ce trebuie să faci. Citiţi-o înainte de a merge la cumpărături, astfel încât să nu vă treziţi că vă lipseşte un ingredient vital sau trebuie să lăsaţi ceva de marinat pentru câteva ore.

Nu preîncălziţi tigaia înainte de a găti: Ar trebui să preîncălziţi tigaia timp de câteva minute înainte de a adăuga alimentele. În caz contrar, s-ar putea ca bucata voastră de carne să nu fie rumenită în mod corespunzător.

Nu lăsaţi carnea să se odihnească înainte de o tăia: Pe măsură ce gătiţi carne, sucurile sale se strâng în centru. Lăsând carnea să se odihnească după ce aţi terminat de gătit, sucurile pot ajunge pe întreaga suprafaţă. Timpul de odihnă diferă în funcţie de cât de mare este bucata de carne. Pentru un pui gătit întreg este nevoie de 20-30 de minute. Pentru un piept de pui sau o bucată de friptură, cinci minute sunt suficiente.

Nu uscaţi verdeţurile înainte de a le sota: Excesul de apă de pe legume sau verdeţuri nu este un lucru bun când le gătiţi în ulei într-o tigaie. Pe lângă faptul că vor exista stropi de ulei peste tot, apa va provoca abur, ceea ce va determina ca legumele să fie prea moi.

greseli in bucatarie