tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Greşelile pe care toţi le facem în bucătărie

Greşelile pe care toţi le facem în bucătărie

22 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Cu toţii facem greşeli în bucătărie. Majoritatea le facem pe aceleaşi, de cele mai multe fără să ştim că nu este bine. Iată o listă cu situaţiile în care nu facem corect lucrurile în bucătărie şi cum putem să le remediem.

Nu respecţi reţeta atunci când faci prăjituri

Îţi place să experimentezi şi să îţi laşi creativitatea să zburde prin bucătărie? Când vine vorba de copturi este bine să îi taie aripile. De ce? Pentru că în acest caz este prea multă ştiinţă şi nu întotdeauna ai toate cunoştinţele necesare pentru a înţelege procesele ce se petrec în cuptor.

Nu cântăreşti ingredientele

Folosirea cantităţii exacte de ingrediente pentru dimensiunile vaselor de copt, aşa cum sunt ele specificate în reţete, este esenţial pentru ca la sfârşit preparatul să iasă aşa cum trebuie. Încă o dată, este vorba despre ştiinţă. Cel mai sigur este să foloseşti un cântar, dacă nu eşti sigură că ai căni speciale pentru ingrediente uscate sau lichide.

Nu preîncălzeşti tigăile

Chiar şi o omletă făcută într-o tigaie rece va ieşi prost şi îţi va tăia avântul de bucătar. E suficient să încingi tigaia cum trebuie şi deja ai şanse să găteşti ceva delicios. Legumele şi fructele nu se vor mai lipi de tigaie şi vor avea textura dorită.

Nu foloseşti suficientă sare

Medicii ne spun să nu mâncăm multă sare, dar dacă stăm să analizăm puţin 75% din cantitatea de sodiu ingerată vine din alimentele procesate pe care le consumăm. Un raport publicat în revista Time arată sarea pe care o adăugăm acasă în mâncare reprezintă aproximativ 5-6% din totalul zilnic. Aşa că, dacă vrei ca preparatele tale să aibă gust, adaugă-le sare suficientă. Pune-o din timp ca să aibă timp să intre în toate ingredientele şi să emane aromele dorite.

Foloseşti o tigaie non-stick

Probabil că te-ai speriat de avertismentele privind teflonul, de faptul că tigăile non-stick eliberează fum periculos atunci când este folosită la temperaturi mari. Oricum ar fi, tigăile trebuie schimbate după maximum 5 ani de folosire şi chiar producătorii fac aceste recomandări. Căutaţi alternativele mai sănătoase non-stick.

Depozitezi greşit mâncarea

Cartofii, usturoiul şi ceapa nu se ţin în frigider, ci în spaţii întuneacoase, reci şi aerisite. Ierburile aromatice trebuie tratate mai degrabă ca nişte flori. Bananele se ţin la temperatura camerei. Este important să fii atentă la aceste detalii pentru ca ingredientele să aibă calitatea maximă.

Nu laşi mâncarea să se odihnească

Ştiu că este îţi este foame şi că nu ai răbdare să se răcească. Dacă te apuci să tai o friptură imediat ce ai luat-o de pe foc aromele se vor elibera şi vei pierde din gust. Las-o 10 minute să se odihnească. De obicei în reţete este specificat şi timpul de care preparatele au nevoie pentru odihnă, aşa că este bine să îl respecţi.

Pui prea multe ingrediente în vase

Nu de puţine ori se întâmplă să punem prea multă apă în oala cu ciorbă, de exemplu, şi să ne trezim că nu are loc să fiarbă. Dacă înghesui într-o tigaie şi carne şi legumele vei obţine o carne fiartă, în loc de textura crocantă dorită, şi nişte legume moi, fără consistenţă. Mai bine găteşti în mai multe vase sau de două ori. Va dura mai mult, dar va fi mai gustos.

Nu ascuţi cuţitele

Un cuţit ascuţit te ajută să îţi faci treaba mai repede, mai bine şi mai în siguranţă. Dacă urmează să tai carne, atunci este esenţial să ai un cuţit ascuţit. Ar trebui ca la fiecare două săptămâni să ascuţi toate cuţitele din casă.

Arunci uleiul folosit la chiuvetă

Grăsimea şi uleiul folosite trebuie strânse în recipiente şi aruncate la coşul de gunoi sau duse la un centru de reciclare. În felul acesta protejăm mediul şi sistemul de canalizare.  

Pui la mşina de spălat vase obiecte nepotrivite

Ustensilele de lemn, vasele de fontă, de cupru, paharele de cristal nu trebuie puse la maşina de spălat vase. În principiu, este bine să citiţi atât marcajele de pe ustensile şi vase, cât şi manualul de utilizare a maşinii.

Foloseşti un burete de vase murdar

Buretele de vase trebuie schimbat la fiecare 30 de zile. De asemenea, între timp îl poţi spăla cu clor sau îl poţi pune la maşina de spălat vase. Nu folosi acelaşi burete şi pentru ştersul pereţilor şi pentru veselă.

Guşti din mâncare cu ustensilele

Eşti pofticioasă şi nu te poţi abţine să nu guşti din ceea ce găteşti. Totuşi, ar fi bine să foloseşti un tacâm curat de fiecare dată când o faci pentru a evita contaminarea. Din gura ta se pot transfera în oala cu mâncare o mulţime de bacterii.

Foloseşti la nesfârşit acelaşi tocător

În mod normal, ar trebui să ai un tocător pentru carne şi altul pentru restul ingredientelor pentru a evita contaminarea încrucişată. Pentru carne este bine să ai un tocător de platic pentru că bacteriile pot rămâne în crăpăturile din lemn indiferent cât de bine îl vei spăla. 

bucatarie greseli