tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Iaurtul grecesc şi minunatele lui întrebuinţări

Iaurtul grecesc şi minunatele lui întrebuinţări

26 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Iaurtul grecesc este de obicei consumat simplu sau în combinaţie cu fructe sau diverse cereale, mai ales la micul dejun. Este alegerea multora pentru conţinutul mare de proteine, dar şi pentru gust şi textura mătăsoasă.

Totuşi, iaurtul grecesc e mai mult de atât. Poate fi folosit în multe alte situaţii, completând perfect sosuri, fripturi sau deserturi.

Sos pentru sandviciuri

Iaurtul grecesc este mult mai uşor decât maioneza şi are o textură mult mai plăcută decât aceasta. Poţi adăuga un strat generos în sandvici fără să te mai temi atât de calori şi grăsimi.

Marinadă pentru carne

Iaurtul grecesc ajută carnea să se frăgezească şi poate fi folosit chiar şi pentru peşte. Acidul lactic este mult mai blând decât celălalte tipuri de acid şi combinat cu calciul este perfect pentru marinarea cărnii. La fiecare 500 de carne este nevoie de o ceaşcă de iaurt pe care îl puteţi amesteca cu ulei de măsline, ierburi aromatice, condimente sau ustoroi. Ţineţi carnea la marinat între 15 minute şi 24 de ore. Cu cât mai mult, cu atât mai bine!

Sos pentru salate

Cel mai simplu sos pentru salată este o combinaţie de iaurt grecesc cu ulei de mpsline, dar mai poţi adăuga şi oţet, sare şi piper. Pentru un plus de aromă şi de textură, poţi încerca să pui şi o linguriţă de miere sau sirop de arţar. Nu trebuie să uiţi de condimente, usturoi, ceapă sau ardei iute, pe care le poţi folosi în funcţie de ingredientele salatei.

Adaos pentru supe

Multe reţete de supe sau de ciorbă cer smântână pentru îngroşare, dar poţi avea încredere şi în iaurtul grecesc. Va da aceeaşi textură, dar nu va adăuga la fel de multe grăsimi şi calorii. Trebuie doar să ai grijă ca supa să nu fie foarte fierbinte când îl adaugi.

Macaroane cu brânză

Dacă eşti în căutarea unei variante mai săracă în calorii de macaroane cu brânză, atunci ia în considerare iaurtul grecesc. Sosul pentru paste îl poţi face din 100 g iaurt grecesc, 50 ml lapte, 170 g brânză răzuită, 1 linguriţă de muştar Dijon.

Piure de cartofi

De obicei, în piureul de cartofi se pun unt şi lapte, dar puţin iaurt grecesc îi va da o aromă de care te vei îndrăgosti. Dacă mai pui şi un praf de piper proaspăt măcinat, vei obţine un preparat deosebit.

 

iaurt grecesc