ART

Kaki sau sharon este un fruct care nu mai lipseşte din galantarele magazinelor de câţiva ani. Cu toate acestea puţine lucruri sunt ştiute despre el şi, cu atât mai mult, puţine moduri de a fi consumat.
Dulceaţa fructelor de kaki le-a atras denimirea de ”fructe ale lui Dumnezeu” sau ”fructe divine”. Disponibile mai ales în perioada rece, sunt perfecte pentru gustări, smoothieuri, umpluturi, gemuri, creme sau chiar sub formă de fructe confiate. Poţi folosi fructe de kaki alături de friptura de porc pentru că va avea o textură interesantă atunci când este copt la cuptor. O altă combinaţie delicioasă rezultă din amestecul de mascarpone cu felii de kaki caramelizat.
Originale din China, fructele de kaki s-au răspândit în întreaga lume, fiind populare mai ales în Orient. De fapt, cele mai mari cultivatoare, în afară de ţara de origine sunt Japonia, Korea, Brazilia şi Azerbaijan.
În magazine veţi găsi două soiuri: kaki astringent—Hachiya şi non-astringent—Fuyu. Cele astringente au forma unei ghinde uriaşe şi trebuie consumată când atinge gradul maxim de coacere. Sunt potrivite pentru gemuri, dulceţuri sau compot. Soiul Fuyu are forma unei roşii şi trebuie mâncat când este tare şi ferm, aproape necopt. Poate fi consumat chiar şi cu coajă.
Din punct de vedere nutritiv, kaki pare tot ce-i trebuie organismului. Asigură 55% din necesarul de vitamina A şi 21% din cel de vitamina C. De asemenea, mai conţine cantităţi suficiente de vitamina E şi complexul de B-uri. Şi la capitolul minerale stă bine: mangan, magneziu, calciu, cupru, potasiu şi fosfor. Digestia are de câştigat prin aportul de fibre. Acest amestec i-a făcut pe specialişti să studieze kaki pentru a vedea care sunt efectele asupra sănătăţii.
Una dintre descoperiri a fost că, datorită antioxidanţilor, ajută la întărirea sistemului imunitar, fiind un aliat chiar şi împotriva cancerului. Este de ajutor şi în lupta cu îmbătrânirea, reglează tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte vederea.
1 lingură de nuci 2 linguriţe de suc de portocale
1 linguriţă de oţet de mere
1 linguriţă de ulei de măsline extravirgin
3 mere tăiate în felii subţiri
3 kaki tăiate în felii subţiri
Toate ingredientele se amestecă într-un bol.
6 kaki
100 g vin alb sec
70 g suc de portocale
50 g zahăr
1 lingură de ghimbir proaspăt tocat
Scorţişoară
Fructele de kaki se curăţă, se taie felii groase. Se pun într-o tigaie cu vinul, sucul de portocale, zahărul, ghimbirul şi scorţişoara. Se lasă să fiarbă 15 minute amestecând din când în când. Se scot bucăţile de kaki şi siropul se mai lasă să fiarbă până rămân aproximativ 100 de grame. Se toarnă peste kaki. Se poate servi cu budincă sau îngheţată de vanilie