ART

Ni s-a întâmplat tuturor să ne trezim în timp ce preparăm o prăjitură că nu avem suficiente ouă sau că laptele a expirat. Nu trebuie să ne panicăm şi să fugim la magazin să cumpărăm ingredientele lipsă. Există înlocuitori pentru orice. Trebuie doar să fiţi atenţi la cantităţi şi să vă aşteptaţi să existe mici diferenţe de gust şi de textură.
Când vine vorba de deserturi, ouăle sunt ingrediente de bază. Cu toate acesta se poate întâmpla să îţi dai seama că nu ai suficiente după ce te-ai apucat de gătit. Cu ce le înlocuieşti, mai ales că pe lângă gust ele au rol de a lega compoziţia? Puteţi folosi 3 linguri de unt de arahide pentru fiecare ou, 70 g de sos de meresau jumătate de banană zdrobită.
Laptele bătut nu este un aliment pe care să îl aveţi tot timpul în frigider. Pentru unele reţete este foarte important, dar nu trebuie să fugiţi la magazin să cumpăraţi. Puteţi înlocui fiecare cană de lapte bătut cu o lingură de oţet sau de suc de lămâie. După ce îl adăugaţi, lăsaţi-l 5 minute să acţioneze şi de-abia apoi treceţi la următoarea etapă. De asemenea, puteţi folosi iaurt sau smântână amestecat cu puţin lapte sau apă, până când ajunge la consistenţa laptelui bătut.
Laptele este unul dintre cele mai perisabile alimente, aşa că nu este greu să îţi dai seama în mijlocul procesului de gătit că nu îl mai poţi folosi. În locul lui poţi face un amestec de 1:1 de smântână sau iaurt grecesc cu apă. În cel mai rău caz o lingură de unt amestecată cu 250 ml de apă poate fi un substitut destul de bun. Textura desertului va fi alta, dar va ieşi ceva dulce şi comestibil.
Bitartratul de potasiu se foloseşte pentru a da volum albuşurilor bătute. Dacă vrei să îl foloseşti împreună cu alte ingrediente în vasul în care mixezi, atunci adaugă o linguriţă de oţet sau de zeamă de lămâie pentru fiecare jumătate de linguriţă de bitartrat de potasiu cerut de reţetă. Dacă urmează să fie utilizat pentru albuşuri bătute spumă, pune jumătate de linguriţă de suc de lămâie pentru fiecare albuş.
Bicarbonatul de sodiu este necesar pentru a face aluaturile să crească. Dacă nu ai în casă, poţi pune praf de copt într-o cantitate de 3 ori mai mare decât cea de bicarbonat de sodiu cerută de reţetă. Nu va creşte la fel de mult, dar suficient cât să ai un rezultat mulţumitor.
Praful de copt funcţionează la fel ca bicarbonatul de sodiu. Dacă nu ai, amestecă bitartrat de potasiu cu bicarbonat de sodiu într-o proporţie de 2:1 şi vei avea acelaşi efect.
Poate te-ai gândit să înlocuieşti uleiul vegetal, chiar dacă tu ai deja în casă. Există alternative mai sănătoase pe care le poţi folosi la fel de eficient. Sosul de mere este una dintre variantele cele mai bune. La fiecare cană de ulei, puneţi una de sos de mere. Substituţia este perfectă pentru negrese sau brioşe. de asemenea, iaurtul grecesc este un înlocuitor. O cană de ulei cere ¾ de cană de iaurt grecesc. Pentru negrese există o variantă care poate părea ciudată: la jumătate de cană de iaurt, pune jumătate de cană de boabe de fasole neagră. Vei fi surprinsă de rezultat.
Untul este cel care să savoare deserturilor. Dacă nu ai în frigider sau pur şi simplu vrei să faci desertul mai uşor, poţi folosi sos de mere. Trebuie doar să împarţi la 2 cantitatea de unt şi vei afla cât sos de mere să foloseşti. De asemenea, mai poţi să amesteci lapte bătut cu sos de mere, într-o proporţie de 1:1. Vei folosi doar o cantitate egală cu jumătate din cantitatea de unt necesară.
Zahărul brun dă o aromă specială prăjiturilor. Poţi să faci tu zahăr brun, amestecând zahăr alb cu melasă, la o cană de zahăr alb, o lingură de melasă. Din acest amestec foloseşti dublul cantităţii de zahăr brun necesară.
Sucul de lămâie este cel mai uşor de substituit. În multe reţete este utilizat mai mult pentru rolul său de activator al altor ingrediente, nu neapărat pentru gust, aşa că orice acid este bun. Sucul de mere, de portocale sau de limetă pot fi soluţii perfecte. Oţetul sau vinul alb sunt la fel de bune. Orice ai folosi se înlocuieşte cantitatea de suc de lămâie cu noul ingredient.