tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Nuca de cocos: lapte, apă şi smântână. Ştii care sunt diferenţele dintre ele?

Nuca de cocos: lapte, apă şi smântână. Ştii care sunt diferenţele dintre ele?

28 sep 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Multe dintre reţetele moderne au în compoziţie apă de cocos sau lapte de cocos. Înainte de a pleca la cumpărături trebuie să ştiţi că între ele sunt câteva diferenţe şi folosirea lor greşită poate să strice gustul preparatului.

 
Apa şi laptele de cocos au consistenţe diferite şi se utilizează în bucătărie în scopuri distincte.
 

Apa de cocos

Apa de cocos se găseşte în fructul de cocos proaspăt, cules între vârsta de 6 până la 9 luni. Dacă vreţi să verificaţi dacă nuca de cocos are apă atunci când o cumpăraţi, trebuie doar să o scuturaţi puţin. Veţi auzi apa din interiorul ei. Ca să o scoateţi de acolo trebuie să faceţi o gaură în capăt şi să scurgeţi apa într-un vas. Aceasta este cea mai naturală variantă. Cele din comerţ pot avea în compoziţie şi aditivi alimentari cu rol de conservanţi sau stabilizatori sau arome sintentice care să potenţeze gustul.
 

Laptele de cocos

Spre diferenţă de apa de cocos, laptele nu se obţine atât de simplu. Se obţine din pulpa nucii de cocos, procesată şi apoi filtrată. Se poate face şi acasă. Pulpa se pune la blender până când devine piure, după care se diluează cu apă de cocos sau apă simplă. Rezultatul este un lapte care poate înlocui cu succes laptele din sursă animală atât pentru preparate reci, cât şi pentru cele tratate termic. Totuşi, trebuie să ţineţi cont de faptul că are un pH puţin diferit şi ar fi indicat să faceţi înainte nişte teste.

 

Smântâna de cocos

Este cea mai grasă variantă de produs rezultat din nuca de cocos şi este foarte potrivită pentru prăjituri. Poate fi folosită chiar şi în loc de frişcă. Dacă vreţi să faceţi smântână de cocos acasă tot ceea ce trebuie să faceţi este să lăsaţi laptele de cocos să se separe de apa de cocos. Procesul durează aproximativ o oră. Adunaţi grăsimea formată deasupra şi aveţi smântâna de cocos. Nu trebuie confundată cu crema de cocos, care este de fapt smântână de cocos care are zahăr adăugat.
 
 

lapte de cocos apă de cocos nucă de cocos smântână de cocos