tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

O colecţie care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie: cele mai preţioase sfaturi ale bucătarilor
ART

O colecţie care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie: cele mai preţioase sfaturi ale bucătarilor

15 iun 2016 comentarii

Sfaturile preţioase ale chefilor cu ani de experienţă în spate sunt unele dintre cele mai potrivite şi folositoare cadouri pe care le poate primi un pasionat într-ale bucătăriei.

O colecţie de tips and tricks din jurul lumii care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie

1. Gustă mâncarea în timp ce o găteşti, înainte de a adăuga un ingredient şi după. Aşa vei şti cum diferite ingrediente şi tehnici influenţează preparatul respectiv, iar pe viitor vei găti fără să te mai uiţi pe reţetă. 

2. Cuţitele tocite sunt mai periculoase ca cele ascuţite. 

3. Când pregăteşti cotlet de porc, crestează în dreptul fâşiei de grăsime. Acesta nu se va curba în tigaie şi se va pătrunde uniform.

4. Supele sunt cea mai bună metodă pentru a folosi mâncarea rămasă.

5. Când pui burgerii pe grătar, fă o mică adâncitură, cu degetul, în partea de sus a chiftelei. Vor rămâne plate când încep să se rumenească, nu se vor strânge şi nici se vor înălţa în mijloc.

6. Nu pune vase din fontă în maşina de spălat.

7. Dacă vrei să foloseşti ceapă crudă, tocată, mai întâi ţine-o sub apă rece ca să scapi de sulfaţi.

8. Foloseşte puţin bicarbonat de sodiu dacă vrei să caramelizezi.

9. Fierbe sfecla cu boabe de cafea şi cuişoare. Delicios!

10. Combină o parte zahăr, o parte apă, pune pe foc şi amestecă până când se dizolvă zahărul. Apoi cu o pensulă împrăştie amestecul pe straturile unei prăjituri. O va păstra zemoasă şi gustoasă pentru mai mult timp. 

11. Pentru a decoji uşor ouăle tari adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu în apă când le fierbi.

12. Nu folosi ulei când fierbi pastele, ci după. Poţi adăuga doar puţină sare.

13. Pentru plăcintă cu crustă perfectă dă totul la frigider timp de o oră. Untul să fie rece când îl adaugi în făină. De asemenea, foloseşte şi apă foarte rece. Bolul în care pregăteşti aluatul trebuie să rămână şi el rece. 

13. Ciupercile conţin multă apă. Nu le spăla, doar curăţă-le cu o pensulă. 

14. Nu trebuie să tai salata verde, ci doar să o rupi.

15. Nu fuma. Îţi distrugi papilele şi nu vei mai simţi adevăratul gust al mâncării. 

16. Dacă vei pune o lingură de lemn deasupra oalei, apa nu va da peste când va fierbe.

17. Indiferent de ce sotezi, nu aglomera tigaia. Eventual cumpără una mai mare sau găteşte în reprize. Motivul pentru care legumele nu devin crocante şi aurii este pentru că le îneci în propriul lor suc. 

18. Pentru a obţine un roux ideal ţine-l pe foc până când simţi o aromă de nucă.

19. Nu lua capacul de pe vas în timp ce fierbi orezul. Aburul este atât de necesar.

20. Miroase condimentul pe care vrei sa-l adaugi mâncării în timp ce guşti.  Aşa vei şti dacă va da rezultate înainte să-l adaugi. 

21. Friptura continuă să se coacă şi după ce ai luat-o de pe grătar. 

22. Piperul negru arde la 160 de grade celsius, aşa că e indicat să-l adaugi la final. 

23. Dacă presari piper peste căpşuni vor avea un gust special de bomboane cu aromă de căpşuni.

24. Foloseşte unt, nu margarină.

25. Învaţă combinţii de bază ale aromelor. Made in France: lămâie + pătrunjel; şi/sau morcov, ceapă, ţelină. Tarhon, hasmaţuchi, salvie, ierburi de de Provence. Made in Italy: roşii, busuioc, usturoi, ulei de măsline, ardei iute, oregano, frunze de dafin. Made in Mexic: lime + coriandru, chimen, ardei iute. Made in Thailand: lime, mentă, coriandru, eşalotă, usturoi, ghimbir, lămâiţă, busuioc thailandez, galangal, ardei iute verde. 

26. Spală-ţi des mâinile când găteşti.

27. Un sos bun salvează tot. Învaţă cum să găteşti trei sosuri cu ingrediente de zi cu zi. Un sos cu vin roşu (vin roşu, unt, sare, ceapă, piper) poate transforma orice friptură simplă într-o cină grozavă. 

28. Dacă vrei să obţii cât mai mult suc din citrice, pune-le la microunde 30 de secunde. Vor deveni foarte zemoase.

29. Dacă supa ţi-a ieşit prea sărată, adaugă un cartof curăţat în oală. Scoate-l după 15 minute.

30. Cum să cureţi rapid usturoiul: pune căţeii de usturoi într-un vas, apoi acoperă-l. Zdruncină-l serios 20 de secunde. Şi gata. Iar dacă foloseşti presa de usturoi, pune-l necurăţat. Rezultatul va fi excelent.

31. Sarea Kosher va da un gust incredibil de bun mâncării.

32. Mire Poix (2 părţi ceapă, 1 parte ţelină, 1 parte morcovi şi usturoi) înseamnă magie. Foloseşte combinaţia mereu. Termenul franţuzesc pentru "Totul la locul lui".

33. Cumpără un termometru pentru carne şi învaţă cum să-l foloseşti. Te va ajuta. De asemenea, află cum să faci saramură (sare, zahăr, apă, iar când e cazul, condimente). Te va salva în multe cazuri, plus că grăsimea va avea un gust delicios.

 

chef tips bucătărie sfaturi